Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Demokrati naliehajú na Izrael a Hamas, aby uzavreli prímerie: Republikáni kritizujú prezidenta

Kamala Harrisová
Kamala Harrisová (Zdroj: TASR/AP/Julia Nikhinson)

WASHINGTON – Demokrati naliehajú na Izrael a Hamas, aby uzavreli prímerie, Republikáni kritizujú prezidenta a viceprezidentku za nedostatočnú podporu Izraela. Informujeme na základe správy agentúry Reuters zverejnenej v noci na pondelok.

Niekoľko Demokratov v nedeľu opätovne vyzvalo Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas na uzavretie prímeria. Reagovali tak na objavenie tiel šiestich izraelských rukojemníkov, ktoré izraelská armáda našla v piatok v tuneli neďaleko mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Jedna z obetí mala okrem izraelského občianstva aj americké občianstvo.

Neúspešný pokus o záchranu rukojemníkov v nedeľu v Izraeli spustil masívne protesty, plánovaný je aj generálny štrajk, píše Reuters. "Okamžite musí byť uzavreté prímerie, ktoré umožní prepustenie všetkých zvyšných rukojemníkov, prúdenie humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a realizáciu prchavej a zanedbávanej vízie dlhodobého mieru a stability," vyhlásil demokratický senátor Dick Durbin.

Kritizujú nedostatočnú podporu Izraela

Republikáni v nedeľu nežiadali vyšší dôraz na rokovania o prímerí, niektorí však Bidenovu a Harrisovej administratívu obvinili z nedostatočnej podpory Izraela. Republikánsky senátor Tom Cotton tvrdí, že žiadosti o prímerie neustále posmeľujú a podnecujú Hamas. Biely dom v noci na nedeľu vydal vyhlásenie, v ktorom viceprezidentka Harrisová nežiadala prímerie, ale ostro odsúdila Hamas za smrť rukojemníkov. "Hamas je zlou teroristickou organizáciou. Tieto vraždy spôsobili, že Hamas má na rukách ďalšiu americkú krv. Ostro odsudzujem pokračujúcu brutalitu zo strany Hamasu a rovnako ju musí odsúdiť aj celý svet," vyhlásila Harrisová.

Poľsko odsúdilo brutálnu vraždu šiestich rukojemníkov na juhu Pásma Gazy

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok odsúdilo zabitie šiestich rukojemníkov, ktorých telá objavila izraelská armáda v noci na nedeľu na juhu Pásma Gazy. Informuje agentúra PAP.

"Poľsko odsudzuje brutálnu vraždu šiestich rukojemníkov  Hamasom v Pásme Gazy... Naše myšlienky sú s rodinami pozostalých. Je naliehavo potrebné uzavrieť prímerie, ktoré by priviedlo domov všetkých zvyšných rukojemníkov a ukončilo túto strašnú vojnu," uviedol poľský rezort diplomacie vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti X. Telá šiestich rukojemníkov objavili izraelskí vojaci v tuneli pod mestom Rafah. Rukojemníkov únoscovia zrejme zabili krátko pre ich nájdením.

Viac o téme: VojnaPrímerieDemokratiRepublikániIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu