Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Sullivan na stretnutí s čínskym ministrom zahraničných vecí: USA budú brániť svojich spojencov v regióne

Jake Sullivan
Jake Sullivan (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan, Pool)

PEKING - Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na stretnutí s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im zdôraznil záväzok USA brániť svojich spojencov v indopacifickom regióne, oznámil v stredu Biely dom. Americkí spojenci Filipíny a Japonsko už dlhšie upozorňujú na asertívne správanie Číny v sporných vodách Juhočínskeho mora. Informuje o tom správa z agentúr Reuters a AFP.

"Pán Sullivan opätovne potvrdil záväzok USA brániť svojich spojencov v indopacifickom regióne," uviedol Biely dom, ktorý dodal, že Sullivan vyjadril obavy z čínskych námorných operácií zameraných proti Filipínam.

archívne video

Prezidentka sa poďakovala za skvelú spoluprácu rakúskemu prezidentovi (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Wang však na stretnutí Sullivana varoval, aby Washington nepodporoval Filipíny vo veci sporných vôd v Juhočínskom mori. "USA nesmú používať bilaterálne zmluvy ako ospravedlnenie pre podkopávanie suverenity Číny a územnej celistvosti a taktiež by nemali podporovať narušovanie (jej vôd) Filipínami a ani sa mu prizerať," uviedol.

Peking si nárokuje väčšinu Juhočínskeho mora, pričom čínske nároky zasahujú do výlučných ekonomických zón Filipín, Vietnamu a ďalších štátov. Stály rozhodcovský súd v Haagu v roku 2016 uviedol, že nárok Pekingu nemá oporu v medzinárodnom práve.

Biely dom taktiež uviedol, že "obe strany viedli úprimné, vecné a konštruktívne diskusie o rade bilaterálnych, regionálnych a globálnych otázok." Oznámil tiež, že prezidenti oboch krajín Si Ťin-pching a Joe Biden v najbližších týždňoch absolvujú telefonický rozhovor.

Viac o téme: USAČínaJake Sullivan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu