Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hlasovacie lístky k prezidentským voľbám v USA začnú posielať už tento piatok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Do dňa amerických prezidentských volieb 5. novembra zostávajú približne dva mesiace, no prvé hlasovacie lístky na hlasovanie poštou odošlú voličom už tento piatok. Píše o tom agentúra AP.

Prvé zásielky hlasovacích lístkov sa spravidla odosielajú voličom z radov armády a voličom v zámorí. Podľa federálnej legislatívy sa musia odoslať najmenej 45 dní pred voľbami - čo tento rok pripadá na 21. septembra. Niektoré štáty s odosielaním začnú skôr ako iné, napríklad Severná Karolína začne zasielať lístky všetkým voličom, ktorí o ne požiadajú, už 6. septembra.

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Takmer všetky štáty ponúkajú určitú alternatívu osobného hlasovania, pravidlá a dátumy sa však v jednotlivých štátoch vyznačujú veľkou rozmanitosťou. V Pensylvánii, kde sa očakáva tesný súboj republikána Donalda Trumpa a demokratky Kamaly Harrisovej, môžu voliči od 16. septembra prísť do volebnej miestnosti a tam si vyžiadať hlasovací lístok určený na hlasovanie poštou.

Posledné termíny na registráciu voličov sa líšia v závislosti od štátu, zväčša je to však osem až 30 dní pred voľbami. Napríklad v Georgii, ktorá takisto patrí k štátom s vyrovnanými preferenciami, sa možno registrovať do 7. októbra.

Viac o téme: VoľbyUSAPrezidentHlasovacie lístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu