Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Dánsky súd zamietol žiadosť Indie o vydanie Dána v prípade pašovania zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - Dánsky súd vo štvrtok zamietol žiadosť Indie o vydanie dánskeho občana v súvislosti s prípadom pašovania zbraní z roku 1995. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

Naí Dillí sa už roky usiluje o vydanie Dána Nielsa Holcka, ktorý je jedným z podozrivých v prípade dodania približne štyroch ton zbraní revolučnému hnutiu v indickom štáte Západné Bengálsko. Vydanie Holcka do Indie by bolo v rozpore s dánskymi zákonmi, pretože by hrozilo, že Dán bude vystavený zaobchádzaniu v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach, rozhodol súd.

archívne video

Zamestnancom v súdnictve sa v priemere navýši plat o 400 až 500 eur (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Holck (62) sa v Dánsku pred súdom priznal, že v decembri 1995 spolu s ďalším šiestimi osobami pašoval na palube ruského nákladného lietadla zbrane vrátane raketometov a rakiet do Západného Bengálska. Indické úrady v rámci vyšetrovania zadržali Brita a päť Lotyšov, Holckovi sa však podarilo utiecť, priblížila AP.

India prvýkrát požiadala o vydanie Holcka ešte v roku 2002. Dánska vláda to odobrila, no proti boli súdy, podľa ktorých by mu v Indii hrozilo neľudské zaobchádzanie. Prípad vyvolal medzi Naí Dillí a Kodaňou diplomatickú roztržku. Holck vo štvrtok pred verdiktom súdu pre dánske médiá povedal, že v prípade vydania do Indie sa obáva o svoj život.

Viac o téme: DánskoPašovanieZbraneVydanieZamietnutieObčanSúd India
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu