Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

KĽDR otestovala salvový raketomet s novým navádzacím systémom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Ivan Sekretarev)

SOUL - Severná Kórea otestovala salvový raketomet kalibru 240 milimetrov, ktorý je vybavený novým navádzacím systémom, uviedli v stredu severokórejské štátne médiá. Na skúške bol prítomný aj vodca krajiny Kim Čong-un, informuje agentúra AFP.

Tento raketomet s vylepšenou manévrovateľnosťou a palebnou kapacitou sa ukázal ako prínosný vo všetkých ukazovateľoch, uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. Vylepšenia podľa nej zahŕňajú lepšie ovládanie a ničivú silu. KĽDR v máji oznámila, že svoju armádu vybaví takýmto raketometom, pripomína AFP. Je schopný zasiahnuť juhokórejskú metropolu Soul a okolité oblasti. Severná Kórea nedávno posilnila svoje vzťahy s Moskvou a analytici uvádzajú, že Pchjongjang testuje a navyšuje výrobu delostreleckých zariadení a striel s plochou dráhou letu predtým, než ich pošle do Ruska - s cieľom ich použitia na Ukrajine.

USA a Južná Kórea opakovane KĽDR obvinili, že Moskve dodáva strelivo a rakety; Pchjongjang to však popiera. Kim Čong-un v pondelok dohliadal aj na test výkonnosti bezpilotných lietadiel vyvinutých v jeho krajine. Takisto podľa médií žiadal vývoj a výrobu ďalších tzv. samovražedných dronov v rámci zvyšovania pripravenosti na vojnu. Súčasná úroveň vzťahov medzi Severnou a Južnou Kóreou je najnižšia za posledné roky a Pchjongjang susednú krajinu označil za úhlavného nepriateľa, pripomína AFP. Južná Kórea a USA v tomto období organizujú spoločné vojenské cvičenia, ktoré potrvajú do štvrtka a zahŕňajú aj prípravu na hrozby zo strany Severnej Kórey vybavenej jadrovými zbraňami.

Viac o téme: KĽDRRaketomet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu