Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Juhokórejská polícia vykonala raziu v sídle krajne ľavicovej Strany ľudovej demokracie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SOUL - Juhokórejská polícia v piatok vykonala raziu v sídle mimoparlamentnej krajne ľavicovej Strany ľudovej demokracie vrátane príbytkov viacerých členov tohto politického zoskupenia. Strana a jej členovia sú podozriví z porušovania zákona o národnej bezpečnosti. Informujeme podľa správy agentúry YNA a vyhlásenia organizácie Amnesty International.

Zákon o národnej bezpečnosti zakazuje Juhokórejčanom podporovať alebo vyzdvihovať režim v Severnej Kórei (KĽDR). Previnilcom hrozia tresty odňatia slobody vo výške až sedem rokov. Strana ľudovej demokracie vznikla v roku 2016. Presadzuje komunistickú ideológiu a jej cieľom je vytvorenie režimu ľudovej demokracie v Kórei. Stavia sa za okamžité ukončenie vojnového konfliktu s KĽDR a spojenie oboch štátov do jedného federálneho celku.

Kórejský zákon o národnej bezpečnosti kritizujú viaceré ľudskoprávne organizácie

Členovia a sympatizanti strany pravidelne organizujú protesty, na ktorých požadujú úplné stiahnutie vojsk USA z krajiny. Pred americkým veľvyslanectvom v Soule demonštranti strany strávili takmer 3000 dní. Kórejské súdy v minulosti odsúdili dvoch lídrov strany Kórejská solidarita, ktorá sa považuje za predchodcu Strany ľudovej demokracie. Súdy ich uznali za vinných z porušenia zákona o národnej bezpečnosti. Kórejský zákon o národnej bezpečnosti kritizujú viaceré ľudskoprávne organizácie. Amnesty International vo svojej správe uviedla, že zákon umožňuje orgánom väzniť ľudí za ich názor a je v rozpore so slobodou prejavu.

Viac o téme: RaziaJužná KóreaStrana ľudovej demokracie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu