Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Južná Kórea a Nový Zéland odsúdili jadrový program KĽDR a ruskú inváziu

(Zdroj: Getty Images)

SOUL - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a novozélandský premiér Christopher Luxon v stredu na schôdzke v Soule odsúdili severokórejský jadrový program a ruskú inváziu na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

Obaja lídri sa zhodli, že budú pracovať na zlepšení bilaterálnych vzťahov, uviedla kancelária juhokórejského prezidenta. "V tejto kritickej situácii, keď neutíchajú výzvy zo strany autoritárskych síl, akými sú vojna na Ukrajine a vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou (KĽDR), je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým vytvoriť solidaritu," povedal Jun. Juhokórejský prezident a novozélandský premiér okrem rastúcej spolupráce medzi Moskvou a Pchjongjangom v čase vojny na Ukrajine odsúdili aj severokórejský jadrový program a vývoj balistických rakiet. 

"Obe strany zdôraznili, že budú naďalej žiadať Rusko, aby dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky a okamžite, úplne a bezpodmienečne sa stiahlo z medzinárodne uznaného územia Ukrajiny," uviedli lídri v spoločnom vyhlásení. Južná Ukrajina podporuje Ukrajinu od začiatku ruskej invázie humanitárne, no zdržala sa priamej vojenskej pomoci vzhľadom na svoju dlhodobú politiku, ktorá Soulu zakazuje predávať zbrane do zón aktívnych konfliktov.

Viac o téme: Nový ZélandKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu