Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Mexická vláda pozastavila vzťahy s americkým veľvyslanectvom

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador
Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

MEXIKO - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v utorok uviedol, že jeho vláda pozastavila styky s veľvyslanectvom Spojených štátov. Krok súvisí s nedávnym vyjadrením amerického veľvyslanca, ktorý kritizoval navrhovanú reformu justície. Informuje o tom agentúra Reuters.

Prezident pozastavenie komunikácie s veľvyslanectvom USA potvrdil na tlačovej konferencii. Zdôraznil však, že krok sa týka iba veľvyslanectva v Mexiku a diplomatické styky s Washingtonom Mexiko neprerušilo.

archívne video

Mayský vlak: Nová mexická železnica spojí karibské rezorty s archeologickými lokalitami (Zdroj: Profimedia)

Ľavicovo orientovaný mexický prezident tento rok predstavil justičnú reformu, na základe ktorej by sudcov mali priamo voliť občania. S reformou nesúhlasia súčasní sudcovia, ktorí na protest proti nej vstúpili tento týždeň do štrajku. Prezident označil štrajk za nezákonný a obvinil sudcov, že takto slúžia záujmom zločincov.

Veľké riziko pre demokraciu

Minulý týždeň veľvyslanec USA Ken Salazar označil reformu za "veľké riziko pre fungovanie mexickej demokracie". Priama voľba sudcov podľa Salazara povedie k neúmerným postihom nad rámec práva a zvýšeniu vplyvu drogových kartelov na justíciu. Upozornil tiež na potenciálne ohrozenie obchodných vzťahov medzi USA a Mexikom a to, že reforma ohrozí dôveru investorov. Obavy tlmočil aj kanadský veľvyslanec Graeme Clark.

López Obrador v uplynulých dňoch kritiku reformy označil ako neúctivú a intervenčnú. Lópezove funkčné obdobie potrvá ešte niečo vyše mesiaca, reformu však podporuje aj jeho nástupkyňa Claudia Sheinbaumová.

Viac o téme: AmbasádaPozastavenieStykyUSAMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu