Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Dolná komora mexického parlamentu schválila kontroverznú reformu súdnictva

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador
Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

MEXIKO - Dolná komora mexického parlamentu v stredu schválila kontroverzný plán reformy súdnictva, ktorú predstavil odchádzajúci prezident Andrés Manuel López Obrador. Na základe tejto reformy by sudcov mali voliť priamo občania.

Zasadnutie parlamentu sa kvôli protestujúcim, ktorí blokovali prístup do Kongresu, konalo v športovom centre, informuje agentúra AFP. S reformou nesúhlasia súčasní sudcovia, ktorí v auguste vstúpili do štrajku. Reforma vyvolala pobúrenie aj u mexickej opozície a znepokojila Spojené štáty a medzinárodných investorov.

archívne video

KDH o situácii v justícii po prijatí novely Trestného zákona (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hnutie národnej obrody (MORENA) Lópeza Obradora a spojenci v júnových voľbách získali dvojtretinovú väčšinu v dolnej komore potrebnú na schválenie ústavných reforiem. Takmer rovnaký podiel získali aj v Senáte. V utorok pred plánovanou rozpravou stovky zamestnancov v súdnictve autami blokovali ulice a chodníky vedúce k budove Poslaneckej snemovne. Poslanci preto museli svoju rozpravu presunúť do športového centra.

López Obrador tvrdí, že súdnictvo slúži záujmom politickej a hospodárskej elity. Často aj kritizoval Najvyšší súd, ktorý bránil niektorým jeho navrhovaným reformám v oblastiach ako energetika a bezpečnosť. Reformu súdnictva podporuje aj jeho nástupkyňa v úrade prezidenta Claudia Sheinbaumová, ktorá úrad prevezme 1. októbra.

Zmeny v justícii ohrozia obchodné vzťahy

Americký veľvyslanec v Mexiku Ken Salazar varoval, že zmeny v justícii ohrozia obchodné vzťahy medzi susednými krajinami. Priama voľba sudcov podľa neho nevyrieši korupciu ani neposilní súdnu moc a je priamym ohrozením demokracie v Mexiku.

Kanadský veľvyslanec v Mexiku Graeme C. Clark takisto tlmočil znepokojenie investorov zo svojej krajiny voči reforme. V reakcii na tvrdenia veľvyslancov López Obrador oznámil, že jeho vláda pozastavuje styky s veľvyslanectvami USA a Kanady.

Viac o téme: SchválenieMexikoJustičná reformaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu