Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Mexický prezident varuje Najvyšší súd pred blokovaním spornej reformy súdnictva

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador
Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

MEXIKO - Dosluhujúci mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok vyhlásil, že ak Najvyšší súd zablokuje jeho kontroverzný plán reformy súdnictva, pôjde o "hrubé porušenie" ústavy krajiny. Na základe tejto reformy by sudcov mali voliť priamo občania. Informuje o tom agentúra AFP.

Obradorova reforma vyvolala pobúrenie u mexickej opozície a znepokojila Spojené štáty a medzinárodných investorov. Nesúhlasia s ňou ani súčasní sudcovia, ktorí v auguste vstúpili do štrajku a požiadali Najvyšší súd, aby do legislatívneho procesu zasiahol. Na to však podľa prezidenta neexistuje "žiadny právny základ""Zastavenie procesu analýzy, diskusie a prípadného schválenia ústavnej reformy by bolo odchýlkou a samozrejme hrubým porušením ústavy," povedal López Obrador na tlačovej konferencii.

archívne video

Šikuta apeluje na vládnych predstaviteľov, aby nezasahovali do nezávislosti súdnictva (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Dolná komora mexického parlamentu, kde má Hnutie národnej obrody (MORENA) Lópeza Obradora a spojenci po júnových voľbách dvojtretinovú väčšinu, už v stredu schválila kontroverzný plán. V Senáte, kde vládnej koalícii chýba jedno kreslo k dvojtretinovej väčšine, budú o ňom rokovať budúci týždeň. USA, najväčší obchodný partner Mexika, varovali, že reforma súdnictva ohrozuje ich vzájomné vzťahy, ktoré závisia od dôvery investorov v mexický právny rámec.

López Obrador tvrdí, že súčasné súdnictvo je pretkané korupciou a slúži záujmom politickej a hospodárskej elity. Často aj kritizoval Najvyšší súd, ktorý bránil niektorým jeho navrhovaným reformám v oblastiach ako energetika a bezpečnosť. Reformu súdnictva podporuje aj jeho nástupkyňa v úrade prezidenta Claudia Sheinbaumová, ktorá úrad prevezme 1. októbra.

Viac o téme: VarovanieReformaSúdnictvoMexikoAndrés Manuel López Obrador
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu