Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Rusko opäť bombardovalo Ukrajinu: Úrady hlásia mŕtvych a zranených

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - Ukrajinské dronové útoky spôsobili v Rostovskej oblasti na západe Ruska požiar skladiska paliva. Podľa agentúry Reuters o tom informujú ruské zdroje na sieti Telegram. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že protivzdušná obrana zlikvidovala nad Rostovskou a Voronežskou oblasťou 12 ukrajinských dronov. Kyjev udalosti zatiaľ nekomentoval.

Naživo z Ukrajiny

archívne video:

Šťastný Deň nezávislosti, Ukrajina! (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:09 Pri ruskom bombardovaní dediny Izmajlivka pri Pokrovsku na východe Ukrajiny zahynula štvorčlenná rodina, informovala dnes ukrajinská prokuratúra. Prezident Volodymyr Zelenskyj neskôr večer v správe uviedol, že pri ruskom nálete riadenou bombou na mesto Kupjansk v Charkovskej oblasti zahynuli ľudia, pričom ich počet nešpecifikoval.

20:54 Situácia v okolí východoukrajinského mesta Pokrovsk je v súčasnosti mimoriadne zložitá. Vyhlásil to v stredu vo svojom pravidelnom večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje o tom agentúra AFP.

Pokrovsk je kľúčovým logistickým centrom a leží v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ruským silám sa v poslednom čase darí postupovať smerom k tomuto mestu a pravidelne hlásia, že dobyli okolité obce.

19:43 Pre Ukrajinu je dôležitá väčšia miera vojenskej pomoci, aby mohla aj naďalej bojovať s Ruskom. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

"Ukrajina pokračuje na dennej báze v zachytávaní ruských rakiet, čím zachraňuje nespočet životov. No schopnosť Ukrajiny udržať si svoju obranu si vyžaduje zásoby a viac podpory," uviedol Stoltenberg.

18:34 Rusko zakázalo vstup na svoje územie ďalším 92 občanom Spojených štátov vrátane viacerých novinárov, právnikov a podnikateľov. V stredu o tom informovalo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Informujú o tom správy z agentúr AFP a Reuters.

18:29 Regionálna správa v Kurskej oblasti na západe Ruska, do ktorej prenikli ukrajinské sily, zavedie od štvrtka prísnejšie opatrenia v okrese Kurčatov a v okolí Kurskej jadrovej elektrárne. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

17:58 Najväčším problémom, ktorému Ukrajina čelí počas boja s Ruskom, je strach jej spojencov z eskalácie konfliktu pri schvaľovaní nových postupov na podporu Ukrajiny. Vyhlásil to v stredu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje agentúra Reuters.

17:35 Ukrajina neplánuje anexiu obsadeného ruského územia, no bude ho určitý čas spravovať. Rusko preto podnikne protiofenzívu, aby sa pokúsilo získať stratené teritórium späť, no pôjde o ťažký boj, uviedol v stredu zástupca riaditeľa CIA David Cohen. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

17:14 Nedávna mierová misia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána v Moskve bola iba akýmsi divadlom. Podľa servera 444.hu to v stredu v severomaďarskom Ostrihome pri návšteve ukrajinských utečencov vyhlásil veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman.

15:55 Matka muža zadržaného v Spojených štátoch pre ilegálne obchodovanie s Ruskom bola v Moskve vedúcou kancelárie spoločnosti, ktorá mala prepojenie s maďarským rezortom zahraničných vecí. Uvedená spoločnosť bola oficiálnym dodávateľom pre ruský rezort vnútra. Uviedol to v stredu server 444.hu.

15:17 Klientske centrum pre cudzincov mesta Prešov pomáha Ukrajincom v núdzi nájsť si náhradné ubytovanie. Odídenci z Ukrajiny boli od marca 2022 ubytovaní v prešovskej väznici na sídlisku Šváby. Ako informoval hovorca mesta Michal Hudák, problém nastal, keď Ministerstvo spravodlivosti SR, pod ktoré zariadenie spadá, avizovalo nevyhnutný návrat väzňov do týchto priestorov od septembra 2024.

14:43 Ruské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z plánu vykonať teroristický útok na kostol v prevažne moslimskej republike Ingušsko, ležiacej na severe Kaukazu. Údajne ide o členov teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Informuje o tom správa z agentúry AFP.

14:34 Na žiadosť Kyjeva sa v stredu uskutoční stretnutie medzi predstaviteľmi Ukrajiny a Severoatlantickej aliancie (NATO). Informoval o tom hovorca tohto obranného zoskupenia, na ktorého sa odvolala agentúra AFP. Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov podľa očakávania "cez telemost stručne oboznámi spojencov o situácii na bojisku a prioritných potrebách spôsobilostí (Ukrajiny)", uviedol hovorca NATO.

14:12 Kremeľ dnes kritizoval slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o pláne na ukončenie vojny. Ukrajinská hlava štátu o ňom hovorila v utorok na tlačovej konferencii a uviedla, že ho plánuje v septembri predložiť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho dvom potenciálnym nástupcom v Spojených štátoch. Moskva však podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova mieni pokračovať v bojoch, informovala agentúra TASS.

14:02 Prevádzka letísk v mestách Kazaň a Nižnekamsk ležiacich v ruskej Tatárskej republike sa v stredu krátko po poludní miestneho času vrátila do normálu. O zrušení dovtedajšieho niekoľkohodinového pozastavenia letov informuje ruský federálny úrad pre dohľad nad bezpečnosťou leteckej dopravy (Rosaviacija).

13:54 Na Kryvyj Rih, rodné mesto ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Dnepropetrovskej oblasti, v stredu znovu dopadla ruská raketa. Udialo sa to v čase, keď v meste platí deň smútku za štyri obete ruského útoku z utorka. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

13:28 Príslušníci ruskej Národnej gardy (Rosgvardija) zneškodnili v blízkosti Kurskej jadrovej elektrárne fragment rakety vypálenej ukrajinskými silami z raketometu HIMARS, v ktorom sa nachádzala nevybuchnutá submunícia. TASR o tom informuje na základe stredajších správ agentúr Reuters a TASS.

12:34 Šesť mŕtvych si vyžiadali najnovšie útoky ruských síl v čiastočne okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa agentúry AFP o tom v stredu informoval tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

11:25 Pri ruskom bombardovaní dediny Izmajlivka pri Pokrovsku na východe Ukrajiny zahynula štvorčlenná rodina, informovala dnes ukrajinská prokuratúra. Ďalších 12 ľudí bolo zranených v meste Izjum pri Charkove, ktoré zasiahli ruské rakety, uviedli ukrajinské úrady.

11:21 Ukrajinské bezpilotné lietadlá prevádzkované vojenskou rozviedkou (HUR) a jednotkami špeciálnych operácií zasiahli dnes sklad ropy v ruskej Rostovskej oblasti a podpálili ho, potvrdil zdroj HUR pre Kyjev Independent.

11:20 Ruské raketové útoky na Kryvyi Roh zranili najmenej 5 osôb. Ruské sily spustili raketový útok na mesto Kryvyi Roh v Dnepropetrovskej oblasti, informovali miestne úrady. Pri útoku utrpelo zranenia najmenej päť ľudí.

10:07 Banky v Spojených arabských emirátoch (SAE) od začiatku augusta odmietajú transakcie ruských spoločností s elektronickými súčiastkami a spotrebnou elektronikou z Číny, informoval Kommersant.

10:06 Pri ruských útokoch na Ukrajine zahynulo za posledný deň najmenej sedem civilistov a najmenej 36 zranených, informovali regionálne úrady.

9:20 Rusko chce, aby Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) zaujala “objektívnejšie a jasnejšie stanovisko“ k bezpečnosti Kurskej jadrovej elektrárne, ktorú v utorok navštívila jej delegácia vedená generálnym riaditeľom MAAE Rafaelom Grossim. Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informovala v stredu agentúra Reuters.

8:35 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 28. augustu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

7:27 Ukrajina zostrelila ruské lietadlo Su-25 v Doneckej oblasti. Protilietadlové jednotky 28. mechanizovanej brigády údajne zostrelili lietadlo s prenosným systémom protivzdušnej obrany (MANPADS), keď sa pokúšalo strieľať na ukrajinské jednotky.

6:41 Najmenej 4 mŕtvi a 5 zranených pri ruskom raketovom útoku na hotel Kryvyj Rih. Pátrači a záchranári objavili telo štvrtej osoby, ktorá zahynula pri útoku na hotel v Kryvom Ríhu, ku ktorému došlo 26. augusta neskoro večer, potvrdila ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie.

6:40 Poľsko môže Ukrajine poskytnúť ďalšie stíhačky MiG len vtedy, keď dostane moderné F-35, hovorí poľský minister obrany. Ukrajina môže očakávať, že dostane ďalšie poľské stíhačky MiG-29 len vtedy, keď krajina dostane ako náhradu moderné stíhačky F-35, povedal poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz 27. augusta v reakcii na výzvu prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Poľsko poskytlo ďalšie lietadlá zo sovietskej éry.

Ukrajinská armáda, ktorá sa už tretí rok bráni ruskej agresii, v posledných mesiacoch podniká dronové útoky na ruské územie s cieľom ničiť ruskú vojenskú infraštruktúru a zariadenie ropného priemyslu.

Nočný útok podľa telegramových zdrojov spôsobil požiar viacerých nádrží v skladisku paliva Glubokinskaja v Rostovskej oblasti. Kanál blízky ruským tajným službám podľa Reuters uviedol, že boli zasiahnuté tri nádrže a v mieste spadli dva drony. Gubernátor Vasilij Golubev napísal, že Rusko zničilo štyri ukrajinské drony, o útoku a požiari sa však nezmienil. Gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev uviedol, že trosky dronu spôsobili požiar blízko "výbušného objektu". K explózii však podľa neho nedošlo. Údaje, ktoré poskytujú bojujúce strany, sa v čase konfliktu nemôžu nezávisle overiť.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu