Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

VAROVANIE pre Európu aj celé NATO, z Moskvy zazneli DESIVÉ slová: Naša odpoveď bude OKAMŽITÁ a mimoriadne BOLESTIVÁ!

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

MOSKVA – Dlhodobá vojna na Ukrajine sa už rozšírila aj do pohraničia Ruskej federácie. Kremeľ sa miestami len bezradne pozerá ako ukrajinská armáda, podporovaná dodávkami zbraní zo Západu, podniká útoky v Rusku. Najvyššie vedenie v Kremli si povedalo, že už stačilo a verejným vyhlásením vypustilo do vzduchu strach a obavy.

Protiofenzíva ukrajinskej armády smerom na pohraničné ruské územia očividne spôsobuje Moskve nemalé problémy. V opačnom prípade by z Ruska nezazneli vyhrážky adresované Európe a krajinám Severoatlantickej aliancie, ktoré sa významnou mierou podieľajú na podpore Ukrajiny.

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Ako informuje ruská tlačová agentúra TASS, Moskva varuje krajiny NATO, že "v prípade akejkoľvek novej teroristickej aktivity kyjevského režimu bude nútená podniknúť okamžitú a mimoriadne tvrdú odpoveď".

Nepremýšľajú o rizikách

Na tlačovej konferencii v rámci Východného ekonomického fóra (EEF) v Moskve vyhlásila tieto slová hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí maria Zacharovová. "(Politici EÚ) strácajú pojem o realite a absolútne nepremýšľajú o rizikách v prípade pokračovania bojov (a následnej) eskalácii tohto nebezpečného konfliktu, dokonca aj tam, kde to stojí za uvažovanie," uviedla Zacharovová.  

Hovorkyňa rezortu diplomacie ďalej poznamenala, že Rusko takýchto "nezodpovedných politikov EÚ a v (členských krajinách) NATO, aj za oceánom," upozorňuje, že v prípade agresivity zo strany Kyjevu bude odpoveď "okamžitá a mimoriadne bolestivá".  Na záver ešte dodala, že európski politici už vo svojich vyhláseniach vôbec nespomínajú obyvateľov Ukrajiny ani demokratické princípy. "Ostali už len pri jednom druhe západnej rétoriky, a to strategickej porážke Ruska," uzavrela.

USA vyvolávajú napätie 

Kremeľ v stredu štvrtého septembra uviedol, že musel prispôsobiť svoju jadrovú doktrínu, vzhľadom na vyhrážky USA a ich spojencov, že vojna na Ukrajine bude eskalovať a za ďalšie, že Západ nerešpektuje "legitímne bezpečnostné záujmy Moskvy".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov okrem toho obvinil Spojené štáty, že zničili bezpečnostnú architektúru Európy, ktorá bola nastavená po skončení studenej vojny (pád Berlínskeho múru 1989). Uvádza to Reuters. "Západ odmietol dialóg s Ruskom a podnikol útoky proti jeho bezpečnostným záujmom, pričom podnecuje horúcu vojnu na Ukrajine. Sú to Spojené štáty. Oni sú majstrami vyvolávania a šírenia napätia," povedal Peskov.

Viac o téme: HrozbaDiplomaciaMinisterstvo zahraničných vecíRuskoMoskvaDmitrij PeskovVojna na UkrajineMaria zacharovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu