Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Poľské interrupčné obmedzenia porušujú práva žien: Podľa OSN tieto pravidlá prispeli k viacerým úmrtiam

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

ŽENEVA - Poľské reštriktívne zákony o interrupciách porušujú práva žien, uviedol v pondelok výbor Organizácie Spojených národov (OSN), podľa ktorého tieto pravidlá prispeli k "viacerým úmrtiam, ktorým sa dalo zabrániť".

Poľské zákony, ktoré patria medzi najprísnejšie v Európe, povoľujú interrupciu len v prípade, že tehotenstvo je výsledkom sexuálneho útoku alebo incestu, alebo ak priamo ohrozuje život či zdravie matky.Výbor OSN pre odstránenie diskriminácie žien (CEDAW) v roku 2021 začal vyšetrovanie týchto zákonov. V jeho správe sa uvádza, že poľské ženy "sú vystavené vážnemu porušovaniu ľudských práv v dôsledku reštriktívnych zákonov o interrupciách".

Poľské interrupčné obmedzenia porušujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnohé z nich boli "nútené donosiť nechcené dieťa, vyhľadať nebezpečné tajné zákroky alebo cestovať do zahraničia za legálnymi interrupciami", uvádza sa v správe CEDAW."Situácia v Poľsku predstavuje rodovo podmienené násilie na ženách a môže dosiahnuť úroveň mučenia alebo krutého, neľudského či ponižujúceho zaobchádzania," uviedla podpredsedníčka príslušného výboru OSN Genoveva Tiševová.

Morálne alebo náboženské dôvody

CEDAW tiež odsúdil zákon, podľa ktorého sa pomoc pri interrupcii trestá odňatím slobody až na tri roky, pričom "lekári často váhajú vykonať interrupciu, aj keď je legálna, z obáv z trestnej zodpovednosti".Výbor dodal, že iní lekári odmietajú vykonávať interrupcie z morálnych alebo náboženských dôvodov, zatiaľ čo prístup k bezpečnému ukončeniu tehotenstva komplikuje aj zložitá byrokracia a silná protiinterrupčná lobby.

"Tieto faktory spoločne vytvárajú zložité, nepriateľské a chladné prostredie, v ktorom je prístup k bezpečnej interrupcii stigmatizovaný a prakticky nemožný," povedala Tiševová.Poľská vládna koalícia sa zaviazala liberalizovať zákony o interrupciách. Jej posledný pokus o zmiernenie právnej normy však zlyhal v júli, keď zákonodarcovia tesne zamietli návrh zákona na odstránenie ustanovenia zakazujúceho pomoc pri interrupciách pomerom hlasov 218 ku 215.

Viac o téme: InterrupciePráva žienPoľskoOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu