Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Slovenskom otriasla smutná správa! Zomrel významný operný skladateľ a matematik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo veku 93 rokov zomrel vo štvrtok (29. 8.) operný skladateľ a známy matematik Miroslav Bázlik. STVR o tom informovala na svojom webe. Bázlik bol okrem iného autorom opery Peter a Lucia, oratórií, orchestrálnych i komorných diel, ako aj elektroakustických skladieb a vokálnej tvorby.

Miroslav Bázlik sa narodil 12. apríla 1931 v Partizánskej Ľupči ako syn evanjelického farára. Na konzervatóriu v Bratislave študoval od roku 1946 hru na klavíri u Anny Kafendovej a do tajomstiev kompozície ho zasvätil Alexander Moyzes. Po skončení konzervatória študoval na Matematicko-fyzikálnej fakulte Karlovej univerzity v Prahe odbor matematická analýza a súčasne bral súkromné hodiny kompozície a hry na klavíri.

 

Zatihla nás smutná správa. Zomrel náš rodák Miroslav Bázlik.

Posted by Obec Partizánska Ľupča on Friday, August 30, 2024

V rokoch 1956 až 1961 sa venoval štúdiu kompozície u Jána Cikkera na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V tomto období, až do roku 1962, pôsobil zároveň aj ako vysokoškolský pedagóg matematiky na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave. Vo svojej tvorbe nadviazal Bázlik na Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Fryderyka Chopina a Johannesa Brahmsa. V rokoch 1962 až 1966 pracoval na opere Peter a Lucia. Za svoje diela získal Bázlik niekoľko domácich i zahraničných ocenení.

Viac o téme: úmrtieOperný skladateľ Miroslav Bázlik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu