Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori zomrel

LIMA - Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori zomrel vo veku 86 rokov, oznámila v stredu jeho dcéra na sociálnej sieti X. Informujeme na základe správ agentúr AP a Reuters.

Fujimoriho prepustili koncom decembra minulého roka z väzenia, kde si odpykával 25-ročný trest odňatia slobody za zločiny proti ľudskosti spáchané počas svojej vlády. Stalo sa tak na základe rozhodnutia peruánskeho ústavného súdu, ktorý z humanitárnych dôvodov nariadil jeho prepustenie.

Jeho rodina dlhodobo žiadala o jeho prepustenie z väzenia

Bývalý peruánsky prezident dlhodobo trpel respiračnými a neurologickými problémami či hypertenziou a prekonal aj rakovinu jazyka. Jeho rodina dlhodobo žiadala o jeho prepustenie z väzenia zo zdravotných dôvodov. Napriek tomu jeho dcéra v júli vyhlásila, že v roku 2026 plánuje jej otec štvrtýkrát kandidovať na peruánskeho prezidenta. Fujimoriho usvedčili v roku 2009 z porušovania ľudských práv v prípade zabitia 25 civilistov vládnymi eskadrami smrti a vymeral mu 25-ročný trest odňatia slobody.

Bol veľmi kontroverznou osobou peruánskeho verejného života

Prezidentom bol v rokoch 1990 až 2000. Počas svojho autoritárskeho režimu sa mu takmer úplne podarilo zlikvidovať maoistickú povstaleckú skupinu Svetlý chodník, ktorá krajinu terorizovala mnoho rokov. Bol veľmi kontroverznou osobou peruánskeho verejného života. Mnohí ho totiž obdivujú za posilnenie ekonomiky prostredníctvom neoliberálnej politiky a zničenie spomínanej povstaleckej skupiny. Iní zase s odporovom spomínajú na jeho bezohľadný a autoritársky štýl vládnutia.

Viac o téme: úmrtiePeruAlberto Fujimori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu