Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Thunbergová a klimatickí aktivisti zablokovali ropný terminál v Kaarstoe

Greta Thunbergová
Greta Thunbergová (Zdroj: TASR)

OSLO - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová a aktivisti z environmentálnej skupiny Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) zablokovali v sobotu malý ropný terminál na juhozápade Nórska. Informuje agentúra Reuters.

Vývoz plynu z nórskeho závodu na spracovanie plynu Kaarstoe do Európy nebol ovplyvnený, uviedol pre Reuters poskytovateľ technických služieb závodu Equinor. "Aktivisti sa snažia zablokovať náš ropný terminál po mori a niektoré vstupy z pobrežie," uviedla hovorkyňa spoločnosti. Ropný terminál v Kaarstoe spracováva plynový kondenzát a ide o "veľmi malú produkciu," dodala.

archívne video

V Košiciach protestovali aj aktivisti (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Thunbergovú zadržala polícia začiatkom júla

Thunbergovú zadržala polícia začiatkom júla na demonštrácii Extinction Rebellion v holandskom Haagu, kde demonštranti blokovali diaľnicu A12. Polícia proti nim nasadila vodné delá. Dvadsaťjedenročnú Thunbergovú zadržali počas protestov v Haagu už v apríli a v júni vo fínskom hlavnom meste Helsinki. Zatkli ju aj koncom mája vo švédskom Malmö na proteste proti účasti Izraela v pesničkovej súťaži Eurovízie.

Viac o téme: AktivistiRopný terminálExtinction RebellionGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu