Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Španielske letoviská bojujú s inváziou medúz: Bolestivé uštipnutia a rekordný nárast ošetrení!

Dovolenku v Tunisku turistom znepríjemnila nečakaná návšteva
Dovolenku v Tunisku turistom znepríjemnila nečakaná návšteva (Zdroj: Getty Images)

COSTA BRAVA – Španielske pobrežie Costa Brava zápasí s inváziou medúz. Klimatická kríza a stúpajúca teplota mora ovplyvňuje nielen Chorvátsko, Taliansko ale aj severovýchod Španielska.

Španielske úrady evidujú od mája do augusta takmer 7500 uštipnutí, ktoré si vyžiadali lekársku pomoc. V porovnaní s minulým rokom ide o 41 percentný nárast. MadusApp, aplikácia, ktorá občanom, ale aj turistom umožňuje zaznamenávať pozorovania a uštipnutia medúzami uverejnila aj mapu, ktorá v aktuálnom čase informuje o zvýšenom počte medúz a umožnila tak návštevníkom vyhnúť sa týmto plážam, informoval britský the Guardian.

Tk strany SaS Zastavme kradnutie! Predstavujeme balík spravodlivosti. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Väčšina medúz na katalánskom pobreží patrí k tým neškodným, no dve pláže na juhu Katalánska museli pristúpiť dokonca k uzavretiu. Na týchto miestach sa vyskytla medúza Physalia physalis, ktorej uštipnutie je obzvlášť bolestivé. Výskumníčka z Inštitútu morských vied v Barcelone uviedla, že za prudkým nárastom populácie medúz je najmä klimatická zmena a stúpajúca teplota morí.

Hoci na výskyt medúz sú v Španielsku zvyknutí, posledné roky sa cykly s početnejším výskytom skracujú z ôsmich až desiatich rokov na dva, dodala výskumníčka. Ďalším dôvodom je aj nadmerný rybolov, ktorý znižuje výskyt predátorov, ale aj výstavba umelých pláží či prístavov. Zatiaľ ale vedci nevedia predpokladať, či nárast počtu medúz bude pokračovať, alebo ide iba o dočasný stav. „Vieme, že podmienky prostredia sa menia a môžeme modelovať, čo si myslíme, že sa stane, ale nemôžeme vedieť, ako sa prispôsobí zvyšok ekosystému", dodala výskumníčka. Podľa odborníkov je dosť možné, že si na zdieľanie pláží s medúzami budeme musieť aj zvyknúť.

Viac o téme: MedúzaŠpanielskoŠpanielske pláže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu