Sobota14. september 2024, meniny má Ľudomil, Radka, zajtra Jolana

Dovolenkári, pozor! Rezort zahraničia varuje pred znečistením vody a mora na juhu Chorvátska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na zvýšené riziko znečistenia vôd a morskej vody v niektorých oblastiach Chorvátska. Aktuálne je situácia zhoršená v mori na juhu Chorvátska (oblasť Ploče, pláž Technička radiona), kde sa v mori nachádza nebezpečná baktéria Escherichia coli. Kúpanie na tejto pláži sa až do odvolania neodporúča. Rezort o tom informoval na webe.

"Odporúčame preto byť obozretným, nezdržiavať sa v postihnutých oblastiach so znečistenou morskou vodou, počúvať obmedzenia miestnych hygienikov a na základe ich nariadení nekúpať sa v konkrétnych častiach a nevyužívať oblasti ani na účely vodných rekreačných športov," uviedol rezort.

archívne video

Požiar pri Šibeniku hasia aj zo vzduchu (Zdroj: Facebook/Vatrogasci - 193)

Ak je to možné, odporúča vyhnúť sa cestovaniu do postihnutých oblastí s cieľom pobytu pri mori. Slovenským občanom nachádzajúcim sa v postihnutých oblastiach ministerstvo odporúča riadiť sa výlučne pokynmi miestnych úradov.

Vzorky vôd preveruje Ústav verejného zdravotníctva Dubrovnícko-neretvianskej župy. "Odber vzoriek z mora sa bude opakovať, kým sa znečistenie nezastaví, o čom bol informovaný Inšpektorát ochrany životného prostredia a ďalšie príslušné inšpekcie," ozrejmilo MZVEZ.

Viac o téme: ChorvátskoZnečistená voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu