Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Obrovský požiar pri chorvátskom Splite: VIDEO Útek turistov, ale aj obava, že sa oheň rozšíri na raketovú základňu!

Hasiči bojovali s požiarom neďaleko Splitu tri dni, situáciu komplikoval vietor Zobraziť galériu (3)
Hasiči bojovali s požiarom neďaleko Splitu tri dni, situáciu komplikoval vietor (Zdroj: Facebook/Vatrogasci - 193)

SPLIT – Neďaleko chorvátskeho mesta Split sa včera večer rozšíril oheň. Z mesta začali utekať aj turisti najmä z obavy, že sa oheň dostal až k budovám. Prvé informácie boli mimoriadne dramatické, pretože požiar sa šíril abnormálne rýchlo.

Tri dni bojovali hasiči s požiarom, ktorý sa rozšíril od okraja obce Žrnovnici v závislosti od smeru vetra východne cez oblasť Vilar, ale aj južne na svahy vrchu Perun. Spálených bolo asi 700 ha zmiešanej vegetácie. Dnes v noci bol požiar ešte aktívny a postupne sa šíril z obce Žrnovnici, ale aj Sitne Donji a Gornji. Na mieste zasahovalo asi 160 hasičov, ktorí boli v nasadení aj počas noci. „Situácia je ťažká, zachraňujeme dom po dome a hasičské lietadlá nám v noci prestali pomáhať. Vyzývame civilistov, aby sa ukryli, pretože v tejto chvíli nám nemôžu pomôcť,“ zneli prvé slová jedného z veliteľov hasičského zboru. Situáciu komplikovala aj hrozba, že sa oheň rozšíri na neďalekú raketovú základňu.

 

Požarište kod Žrnovnice..

Posted by Vatrogasci - 193 on Wednesday, August 28, 2024

Kvôli požiaru bola zastavená premávka na okresnej ceste medzi Žrnovicou a obcou Tugare a presmerovali ju na jadranskú diaľnicu. O úteku turistov informoval aj denník Slobodna Dalmacija. Miestni obyvatelia mali dokonca píliť stromy okolo domov, aby zabránili rozšíreniu požiaru až k ich domovom. V skorých ranných hodinách bolo v nasadení až 250 hasičov a 83 vozidiel. Na boj s požiarmi boli privolaní hasiči zo Zadaru, Splitu, ako aj Šibeniku, no pomáhali aj hasiči až z Kanady. Zápach, ale aj požiar bolo vidieť až v 15 km vzdialenom meste Split. Krátko pred 9. hodinou ráno prišla informácia, že oheň sa hasičom podarilo uhasiť a nikto sa nezranil. Napriek tomu zostávajú obavy z vetra, ktorý by mohol situáciu opäť skomplikovať.

Viac o téme: PožiarChorvátskoSplitŽrnovnici
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu