Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ostrovný štát Papua-Nová Guinea zasiahlo silné zemetrasenie: Nedošlo k veľkým škodám

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORT MORESBY - Ostrovný štát Papua-Nová Guinea v Oceánii zasiahlo vo štvrtok silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2. Agentúra AFP o ňom informovala s odvolaním sa americkú geologickú službu USGS, podľa ktorej otrasy zaznamenali na severnom pobreží krajiny.

archívne video

V obci Baškovce pri Humennom spôsobilo zemetrasenie značné škody (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Z mapy zverejnenej USGS vyplýva, že otrasy boli sústredené v oblasti oceánu asi 300 kilometrov východne od mesta Vanimo, ktoré sa pripravuje na prijatie pápeža Františka. Fotograf pôsobiaci v hlavnom meste provincie Wewak agentúre AFP povedal, že bezprostredne po zemetrasení nedošlo k veľkým škodám.

Miestni obyvatelia kráčajú okolo bilbordu s podobizňou pápeža Františka pred návštevou Svätého Otca v Port Moresby, hlavnom meste ostrovného štátu Papua-Nová Guinea.
Zobraziť galériu (2)
Miestni obyvatelia kráčajú okolo bilbordu s podobizňou pápeža Františka pred návštevou Svätého Otca v Port Moresby, hlavnom meste ostrovného štátu Papua-Nová Guinea.  (Zdroj: TASR/AP/Mark Baker)

Papua-Nová Guinea leží v oblasti Ohnivého kruhu - oblúka intenzívnej tektonickej aktivity, ktorý sa tiahne cez juhovýchodnú Áziu a cez tichomorskú panvu -, preto sú tam zemetrasenia bežné. Hoci rozsiahle škody pri zemetraseniach v riedko osídlených oblastiach vznikajú len ojedinele, môžu vyvolať ničivé zosuvy pôdy.

Pápež František, ktorý začiatkom tohto týždňa v rámci prvej časti svojho 12-dňového turné pricestoval do Indonézie, zamieri do Papuy-Novej Guiney v piatok a strávi tam tri dni.

Viac o téme: PápežZemetrasenie VatikánPapua-Nová Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu