Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Severokórejský vodca dohliadal na test dronov: Žiada ich ďalší vývoj

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na test výkonnosti bezpilotných lietadiel vyvinutých v jeho krajine. Zobraziť galériu (2)
Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na test výkonnosti bezpilotných lietadiel vyvinutých v jeho krajine. (Zdroj: TASR/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL – Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na test výkonnosti bezpilotných lietadiel vyvinutých v jeho krajine. Oznámili to v pondelok štátne médiá, podľa ktorých tiež vyzval na vývoj a výrobu ďalších tzv. samovražedných dronov v rámci zvyšovania pripravenosti na vojnu. Informujú o tom agentúry Reuters a Jonhap.

Kim v sobotu navštívil Ústav dronov severokórejskej Akadémie obranných vied a pozrel si úspešnú skúšku dronov, ktoré správne identifikovali a zničili určené ciele, uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. "Je potrebné vyvinúť a vyrobiť viac samovražedných dronov rôznych typov, ktoré budú používať jednotky taktickej pechoty a špeciálnych operácií, ako aj strategických prieskumných a viacúčelových útočných dronov," vyhlásil Kim podľa správy.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

Severokórejský líder tiež žiadal ďalšie testy bojového využitia dronov, aby nimi mohli armádu krajiny vybaviť čo najskôr. Hovoril aj o pokračujúcom vývoji podmorských zbraňových systémov a útočných dronov i potrebe zapojenia technológie umelej inteligencie do tohto vývoja. KCNA priniesla fotografie dvoch bielych samovražedných dronov zasahujúcich makety cieľov, ktoré vyzerajú ako juhokórejské tanky K-2. Severná Kórea zverejnila zábery takýchto zbraní po prvý raz.

Kim na straníckom zasadnutí vlani v decembri nariadil vývoj bezpilotnej vojenskej techniky a prostriedkov elektronického boja. V júli 2023 Severná Kórea predstavila dva typy nových prieskumných a viacúčelových útočných dronov. V decembri 2022 vyslala päť dronov cez hranicu s Južnou Kóreou, jeden z nich vnikol do bezletovej zóny blízko prezidentskej kancelárie v Soule, dodáva Jonhap.

Viac o téme: TestyVývojArmádaKim Čong-unKĽDRDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu