Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

KĽDR ostro odsudzuje novú americkú jadrovú stratégiu: Schválil ju Biden

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

SOUL - Severná Kórea ostro odsúdila nový jadrový plán USA, ktorý tento rok schválil americký prezident Joe Biden a vyjadrila v súvislosti s ním vážne obavy. Informuje Reuters.

"KĽDR zvýši svoju strategickú silu akýmkoľvek dostupným spôsobom s cieľom eliminovať všetky bezpečnostné výzvy, ktoré môžu vyplývať z nebezpečnej zmeny jadrového postoja USA. Takisto sa rázne postaví proti akejkoľvek jadrovej hrozbe," vyhlásilo ministerstvo zahraničných vecí KĽDR.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Akokoľvek zúfalo môžu USA zveličovať "jadrovú hrozbu" zo strany iných krajín, KĽDR bude pokračovať v budovaní jadrovej sily, ktorá bude dostatočne silná a spoľahlivá na obranu jej zvrchovanosti a bezpečnostných záujmov," uviedlo ministerstvo.

Biely dom v utorok vyhlásil, že jeho utajený jadrový strategický plán nebol vypracovaný v reakcii na žiadnu konkrétnu krajinu či hrozbu. Reagoval tak na denník New York Times, podľa ktorého sa americká stratégia odstrašenia po prvý raz v histórii zamerala na rozširujúci sa jadrový arzenál Číny. Čína v utorok prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí vyhlásila, že je vážne znepokojená medializovanými správami, podľa ktorých nová stratégia pripravuje USA na možné koordinované jadrové výzvy zo strany Číny, Ruska a KĽDR.

Viac o téme: USASeverná KóreaKĽDRJoe BidenJadrový plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu