Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj sa vyjadril jasne: Ukrajina chce prinútiť Putina, aby ukončil vojnu diplomaticky! Výbuch v Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

KYJEV - Ukrajinskí vojaci nepatrne postúpili v ruskej Kurskej oblasti, zatiaľ čo nedávny postup ruských síl na východoukrajinské mesto Pokrovsk zrejme ukrajinské jednotky prinútil stiahnuť sa z niektorých pozícií na tomto úseku fronty. Vo svojej najnovšej analýze bojov to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruským invazným silám sa podľa neho ale pravdepodobne nepodarilo Ukrajincov pri Pokrovsku takticky obkľúčiť. Ukrajinskí vojaci medzitým podľa serveru The Kyiv Independent a ruskej služby BBC oznámili, že začali protiútok v Charkovskej oblasti. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Pred bitkou. Premiéra piesne! (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:17 Európska únia použila na podporu Ukrajiny od začiatku ruskej invázie v predvlaňajšom februári skoro 114 miliárd eur. Uviedli to dnes únijné orgány pri príležitosti ukrajinského Dňa nezávislosti. Do sumy je započítaných aj 17 miliárd eur použitých na pomoc ukrajinským utečencom. Na zbrane a vojenskú asistenciu išlo 39 miliárd eur.

20:45 Operácia v Kurskej oblasti bráni ruským pokusom o obsadenie Sumy, hovorí Zelenskyj.

19:56 Ukrajinskí hackeri spustili rozsiahly kybernetický útok na ruských poskytovateľov internetu, vojenské spoločnosti, hovorí zdroj.

19:31 V centre Kyjeva sa ukázali ukrajinské drony a roboty.

19:11 Poľsko už vycvičilo 23 tisíc ukrajinských vojakov a poľské tanky RT-91 používa AFU v regióne Kursk.

18:28 Bola zverejnená satelitná snímka zničeného muničného skladu v ruskom regióne Voronež.

18:01 Litva chce poskytnúť Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. Oznámila to podľa agentúry Unian litovská premiérka Ingrida Šimonytéová na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a poľskou hlavou štátu Andrzejom Dudom. Hodnotu nového balíka pomoci však nespresnila. Na jeseň Kyjev od Litvy dostane približne 5000 dronov. Okrem munície a zbraní potom do začiatku septembra dodá Litva Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, rakety a vybavenie na obranu proti dronom. Ukrajina tiež získa od Litvy 35 miliónov eur na nákup radarového vybavenia a zariadenia na detekciu mín.

17:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza telefonicky oboznámil so situáciou na bojisku. Hovorili aj o potrebách Ukrajiny ako protivzdušná obrana či obrnené vozidlá. TASR informuje podľa agentúra AFP a Reuters.

"Hovorili sme o súčasnej situácii na frontových líniách a súčasných potrebách obranných síl Ukrajiny, najmä o obrnených vozidlách a systémoch protivzdušnej obrany," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X. Tiež podľa jeho slov hovorili o ďalšej obrannej pomoci pre Ukrajinu, použití zmrazených aktív Ruska, či budúcej spolupráci v rámci Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny.

17:00 Najmenej päť osôb prišlo o život a ďalšie utrpeli zranenia pri sobotňajšom ruskom delostreleckom útoku na mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR informuje podľa agentúr AFP a DPA.

16:20 Putin odmieta vziať späť ruských vojakov zajatých Ukrajinou.

15:51 NATO stále diskutuje o obrane ukrajinského neba, uviedol prezident Duda.

15:11 Prezidenti Poľska a Ukrajiny Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj v sobotu rokovali o spolupráci, bezpečnostných otázkach a podpore Poľska Ukrajine v boji proti ruskému agresorovi. TASR informuje podľa agentúry PAP.

15:01 Ukrajina chce prinútiť Putina, aby ukončil vojnu diplomaticky, ale je pripravená urobiť to silou, povedal Zelenskyj.

14:31 Spravodajskí dôstojníci vyhodili do vzduchu veľký muničný sklad v Rusku.

14:04 Ukrajina sa neuveriteľnou rýchlosťou pohybuje k členstvu v Európskej únii, uviedla v sobotu predsedníčka Európske komisie Ursula von der Leynová pri príležitosti 33. výročia nezávislosti Ukrajiny. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová upozornila na hodnoty, za ktoré Ukrajinci bojujú. TASR informuje podľa agentúry DPA a ich vyjadrení na sociálnej sieti X.

"Európa vždy bude na strane Ukrajiny, pretože Ukrajina je Európa," uviedla von der Leyenová na X. "Vaša sloboda je našou slobodou, vaša bezpečnosť je našou bezpečnosťou," napísala. Dodala, že EÚ stála pri Ukrajine od prvého dňa a bude pri nej stáť tak dlho, ako bude potrebné.

"V srdci nezávislosti sa nachádza sloboda. Hodnoty, za ktoré statoční Ukrajinci bojujú každý deň. Sloboda žiť v mieri, v demokracii," uviedla Metsolová.

13:58 Zelenskyy udelil Oleksandrovi Syrskému vojenskú hodnosť generála.

13:36 Päť civilistov dnes zahynulo a päť utrpelo zranenia pri ruskom útoku na mesto Kosťantinivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters o tom informoval šéf oblastnej správy Vadym Filaškin.

13:00 SBU vydala oznámenie pre iránskeho generála, ktorý vycvičil Rusov na útok na Ukrajinu s bezpilotnými lietadlami „Shahed“.

12:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v sobotu zákon, ktorý umožní zakázať na území krajiny pôsobenie organizáciám spojeným s Ruskou pravoslávnou cirkvou, vrátane Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC). Informuje agentúra AFP.

12:14 Rusko a Ukrajina si dnes vymenia 115 vojnových zajatcov, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov Spojených arabských emirátov, ktoré to pomohli sprostredkovať. Má ísť o prvú takúto výmenu od 6. augusta, keď ukrajinské jednotky prenikli do ruskej Kurskej oblasti.

11:50 Rusko chce zničiť Ukrajinu, ale vojna sa "vrátila k nemu domov". Vyhlásil to v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti 33. výročia nezávislosti Ukrajiny, informuje agentúra AFP.

11:00 Lietadlo An-2 havarovalo v ruskom Jakutsku. Lietadlo, ktoré letelo zo Solnechného do Jakutska, stratilo kontrolu hneď po štarte pre poruchu motora. Pilotom sa podarilo núdzovo pristáť do stromov.

10:16 Ruské úrady vyhlásili núdzovú situáciu v časti Voronežskej oblasti po nočnom dronovom útoku. Oznámil to v sobotu tamojší gubernátor Alexander Gusev, píše agentúra Reuters.

10:00 FT: USA hrozia novými sankciami voči krajinám, v ktorých sídlia ruské bankové kancelárie, aby uzavreli medzery v sankciách.

9:20 WP: Bidenova administratíva diskutuje o tom, či pomôcť Ukrajine rozšíriť zabrané územie v Kurskej oblasti ."Pentagon sa pýtal Ukrajincov, čo potrebujú, aby bola ich ofenzíva úspešná, ale neprijali sa žiadne rozhodnutia o materiálnej podpore tohto úsilia."

8:00 Bielorusko a Čína sa zaviazali posilniť bezpečnostné vzťahy. Peking a Minsk sa podľa spoločného vyhlásenia zaviazali nielen posilniť bezpečnostné väzby, ale aj zlepšiť spoluprácu vo finančnom a energetickom sektore.

7:00 Ukrajinský pilot vrtuľníka Mi-8 úspešne zostrelil pomocou guľometu ruský prieskumný UAV.

6:00 Americký prezident Joe Biden absolvoval v piatok telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu k jej sobotňajšiemu dňu nezávislosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hlavná úloha operácie

"Hlavnou úlohou operácie bolo zraziť útočný potenciál 20. armády Ruskej federácie. V súčasnosti je táto úloha splnená, "uviedol vo štvrtok veliteľ brigády Andrij Bileckyj. BBC a tiež The Kyiv Independent poznamenali, že informácie brigády nešlo nezávisle overiť. Je známe, že tretia samostatná útočná brigáda operuje v okolí dediny Borova v Charkovskej oblasti, píše The Kyiv Independent.

Inštitút pre štúdium vojny medzitým napísal, že ruské invázne jednotky nedávno obsadili obec Ptyče juhovýchodne od Pokrovska v Doneckej oblasti a postúpili ďalej na juh. Potvrdzuje to tvrdenie ruských síl, že predtým obsadili zvyšok východného brehu Karlivskej nádrže, píše ISW. Nedávny postup ruských vojakov na ďalšom úseku tohto frontu podľa inštitútu pravdepodobne Ukrajincov prinútil k stiahnutiu vojakov z niektorých miest.

Naproti tomu v ruskej Kurskej oblasti ukrajinskí vojaci nepatrne postúpili, píše ISW. Ako príklad spomína postup do obce Komarovka, ktorá sa nachádza južne od mesta Korenevo, a tiež postup v obci Russkaja Konopelka východne od mesta Sudža.

V Kurskej oblasti ukrajinskí vojaci teraz zvádzajú tvrdý boj o ženskú väznicu v obci Malaja Lokňa, v ktorej sa ako v pevnosti bránia ruskí vojaci. Dedina leží 14 kilometrov od ukrajinských hraníc. Zatiaľ nie je jasné, či vo väznici zostali väzenkyne, ale obrany sa zúčastňujú zamestnanci väznice, napísal na svojom webe list Ukrajinska pravda. Odvoláva sa na zábery väznice vo videu, ktoré zverejnila 95. výsadková brigáda. O obkľúčení dediny informujú tiež ruskí provojnoví blogeri. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sa útoky ukrajinských vojakov podarilo odraziť.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu