Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina prišla o svoju prvú stíhačku F-16! Pilot zomrel

Ukrajina prišla o prvú stíhačku F-16. Zobraziť galériu (5)
Ukrajina prišla o prvú stíhačku F-16. (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajina v pondelok prišla o jednu z amerických stíhačiek F-16. Dnes o tom s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa informoval denník The Wall Street Journal, podľa ktorého lietadlo nezostrelili Rusi, alepravdepodobne havarovalo kvôli chybe pilota. Prvé stroje F-16 dorazili na Ukrajinu podľa médií v júli. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Video obsahuje unikátne zábery z prvých dní bojov v ruskej Kurskej oblasti, ako aj videá, ktoré natočili operátori mediálnych centier, ktorí ako prví z médií navštívili ruské územie. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

21:54 Najmenej jedna osoba prišla o život a ďalších šesť utrpelo zranenia počas štvrtkového ruského ostreľovania mesta Kosťantynivka v čiastočne okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to tamojší gubernátor Vadym Filaškin, informuje o tom agentúra Reuters.

21:45 Keďže stále platí americký zákaz raketových útokov hlboko vo vnútri Ruska, aby sa minimalizovala kapacita Ruska na hromadné útoky, Ukrajina je nútená používať domácu výrobu bezpilotných lietadiel na zameriavanie letísk a štartovacích miest.

20:50 EÚ urýchli dodávky zbraní a energetických zariadení na Ukrajinu, hovorí Kuleba.

20:36 Niekoľko ukrajinských rodín vrátane 14 detí bolo evakuovaných z Rusmi okupovaných oblastí Ukrajiny, oznámil 29. augusta šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

20:10 Spiegel: Podozrivý z bombového útoku na Nord Streams ušiel z Poľska na Ukrajinu v aute ukrajinskej ambasády.

19:50 Čeľabinským študentkám prisľúbili 1 milión rubľov (asi 10 000 dolárov), ak sa im podarí porodiť svoje prvorodené dieťa do 24 rokov.

19:21 Ukrajinské letectvo potvrdilo informácie médií o pondelňajšej strate prvej stíhačky F-16, ktorú Ukrajina získala od Západu na obranu pred ruskou inváziou. Pilot, ktorý odrážal ruský útok striel a dronov, zomrel. Letectvo ho označilo za hrdinu, ktorý zachránil ukrajinské životy za cenu toho svojho, napísal denník Ukrajinská pravda.

18:58 Podľa prieskumu 76 % Ukrajincov považuje za zodpovedných za inváziu všetkých Rusov.

18:45 Hasiči v Rostovskej oblasti nevedia uhasiť požiar druhého skladu ropy.

18:20 Obmedzenie vojenských akcií Kyjeva, vrátane vpádu do Kurska, slúži len na predĺženie vojny a posilnenie Ruska, píšu Alfonso Prat-Gay, Karin von Hippel, Greg Mills a Juan-Carlos Pinzon z Brenthurst Foundation.

18:08 Lotyšsko je jedným z najvernejších podporovateľov Ukrajiny od začiatku totálnej vojny. Táto malá pobaltská krajina, ktorá má spoločnú hranicu s Ruskom a jeho spojencom Bieloruskom, chápe boj Ukrajiny až príliš dobre.

17:57 Boje medzi ukrajinskými silami a ruskými jednotkami v Pokrovskom sektore Doneckej oblasti sú "výnimočne brutálne", povedal 29. augusta vrchný veliteľ Oleksandr Syrskyi.

17:45 Kanály anonymného telegramu, ktoré sa tvária ako ukrajinské, ale v skutočnosti sú ruské, predstavujú problém, ktorý Ukrajina nemá veľa prostriedkov na riešenie. Kanály fungujú bez akéhokoľvek dohľadu a platforma nemá žiadne predpisy, ktoré by riešili dezinformácie.

17:33 Vpád do Kurska je právom Ukrajiny na sebaobranu, hovorí lotyšský FM. "Ukrajinci boli veľmi, veľmi opatrní a veľmi, veľmi usilovní, aby nešli po civilistoch (v Kurskej oblasti), nerobili to, čo robili Rusi na ukrajinskom území. Toto sú bežné vojenské protiakcie, takže táto protiofenzíva v našom Na tento názor sa vzťahuje aj právo na sebaobranu,“ uviedol lotyšský minister zahraničných vecí Baiba Braze.

16:55 Ukrajina v pondelok prišla o jednu z amerických stíhačiek F-16. Dnes o tom s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa informoval denník The Wall Street Journal, podľa ktorého lietadlo nezostrelili Rusi, ale pravdepodobne havarovalo kvôli chybe pilota. Prvé stroje F-16 dorazili na Ukrajinu podľa médií v júli.

Nehoda sa stala v čase masívneho ruského ostreľovania, ale podľa prvých správ sa zdá, že stíhačka nebola zostrelená, uviedol WSJ. "Nehoda bola najskôr následkom chyby pilota," dodal denník. Ukrajinské letectvo udalosť nepotvrdilo a takisto sa nevyjadrilo k osudu pilota. WSJ tiež napísal, že Ukrajina prvýkrát stroje F-16 nasadila do boja tento týždeň, takže zničenie prvého kusu je pre Ukrajinu veľkou ranou. Kyjev sa o dodávku amerických stíhačiek dlho usiloval. Západní spojenci Ukrajine prisľúbili 80 stíhačiek F-16, ale podľa informácií WSJ ich zatiaľ bolo dodaných šesť. To zodpovedá aj počtu vytrénovaných ukrajinských pilotov, ktorí sú schopní s týmto lietadlom lietať.

16:10 Ruské jednotky údajne opúšťajú Burkinu Faso kvôli vpádu Kurska. Ruská súkromná vojenská spoločnosť s prepojením na ruské ministerstvo obrany sa sťahuje z Burkiny Faso v dôsledku ukrajinského vpádu do Kurskej oblasti, informovali 29. augusta francúzske noviny Le Monde.

15:30 Ruské orgány zadržali bývalého námestníka ministerstva obrany Pavla Popova, ktorého podozrievajú z korupcie. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odkazom na ruskú vyšetrovaciu komisiu, podľa ktorej sa prípad týka aktivít v armádnom parku Patriot. Ide o ďalšieho vysoko postaveného úradníka ministerstva obrany, ktorého úrady vyšetrujú v súvislosti s výstavbou a fungovaním parku.

15:05 Štyri jadrové bloky na dvoch rôznych energetických plánoch boli odpojené počas masového leteckého útoku Ruska na Ukrajinu 26. augusta, uviedol 29. augusta šéf prezidentskej kancelárie Andriy Yermak.

14:56 Poľské vojenské výdavky lámu rekordy v súvislosti s hrozbami z Moskvy a Minska. V roku 2025 plánuje Poľsko zvýšiť vojenské výdavky na 4,7 % HDP – to je približne 58,3 miliardy dolárov, uviedol premiér Donald Tusk. Poľská armáda by sa mala rozrásť na 300-tisíc vojakov. Krajina tiež posilňuje obranu na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom, zvyšuje vlastnú vojenskú produkciu a nakupuje zbrane v USA a Južnej Kórei.

14:35 Lukašenko hovorí, že nepošle vojakov na Ukrajinu. "Neboli žiadne rozkazy ísť do vojny mimo Bieloruska a ani nebudú. Do vojny pôjdeme len vtedy, keď k nám prídu so zlými úmyslami," komentoval diktátor krízu na bielorusko-ukrajinskej hranici.

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina prišla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

14:00 Ruské vojská dobyli ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Mykolajivka leží približne 15 kilometrov od mesta Pokrovsk, kľúčového dopravného uzla v Doneckej oblasti. Stelmachivka sa nachádza v susednej Luhanskej oblasti. Informuje o tom agentúra AFP.

13:45 „Systémy sú tu, čo chýba, je konečná prevádzka“ – Kuleba vyzýva partnerov, aby neodkladali dodávky Patriot. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba 29. augusta vyzval zahraničných partnerov, aby neodkladali a poskytli Ukrajine sľúbené systémy Patriot.

13:20 Ruské jednotky boli nútené ustúpiť vo Vovčansku po neúspešných prípravách na útok, tvrdí Ukrajina. Charkovská skupina síl uviedla, že ruskí vojaci cestovali v dvoch tankoch a dvoch obrnených vozidlách "v rámci príprav na útočné operácie".

12:35 Ukrajina spustila medzinárodné pátranie po kontroverznom zákonodarcovi Artemovi Dmytrukovi.

11:13 Ruská ropná spoločnosť Tatnefť a niektoré ďalšie firmy zvýšili vývoz ropy na Slovensko a do Maďarska, aby nahradili dodávky, o ktoré obe krajiny prišli po tom, ako ukrajinské sankcie zastavili vývoz ropy spoločnosti Lukoil. Informoval o tom dnes denník Kommersant s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje.

11:12 Ukrajinský generálny štáb dnes potvrdil predchádzajúce správy médií a ruských orgánov, že ukrajinské sily v stredu zaútočili na delostrelecký sklad a dva sklady ropy v Rusku. Išlo o zariadenia v Rostovskej a Voronežskej oblasti, ktoré priamo hraničia s Ukrajinou, ako aj o sklad v Kirovskej oblasti, ktorá leží východne od Moskvy a od ukrajinských hraníc je vzdialená viac ako 1 100 km vzdušnou čiarou.

9:55 Rusko v noci na dnes podniklo ďalší letecký útok na Ukrajinu. Vzdušné sily tvrdia, že vyslali desiatky dronov a tri rakety. Vo viacerých ukrajinských regiónoch úrady vyhlásili letecký poplach. Ruské úrady informovali o útokoch ukrajinských bezpilotných lietadiel na anektovaný polostrov Krym alebo na Brjanskú oblasť. V Belgorodskej oblasti si ukrajinské ostreľovanie podľa tamojších úradov vyžiadalo jeden ľudský život.

9:16 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell dnes v Bruseli vyhlásil, že krajiny EÚ musia zrušiť obmedzenia týkajúce sa používania zbraní poskytnutých Ukrajine. Uviedol, že Ukrajinci musia mať možnosť zamieriť na miesta, odkiaľ ich Rusi bombardujú a ostreľujú. Borrell hovoril s novinármi pred neformálnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ, ktorého hlavnou témou bude situácia na Ukrajine. Na zasadnutí sa zúčastňuje aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Českú republiku zastupuje Jan Lipavský.

8:09 Moskovský Lefortovský súd rozhodol o väzbe pre dvoch mužov z Kolumbie za účasť na nepriateľských akciách proti Rusku v rámci ukrajinských síl. Informuje o tom správa z agentúry TASS.

6:32 „Nezaslúžim si tu byť,“ je výrok, ktorý by ste očakávali od človeka vo väzení. Tetyana Potapenko je však neoblomná a tvrdí, že nie je tým, za koho ju ukrajinský štát považuje. Odpykáva si prvý z piatich rokov za mrežami a je jednou zo 62 osôb odsúdených za kolaboráciu vo väznici neďaleko Dnepra, informuje na svojej webovej stránke britská BBC.

Tetyana pochádza z 300 kilometrov vzdialeného Lymanu, ktorý v roku 2022 na šesť mesiacov obsadila ruská armáda. Vysvetľuje, že vo svojom rodnom meste pôsobila 15 rokov ako dobrovoľníčka a úzko spolupracovala s miestnymi orgánmi. Teraz platí vysokú cenu za to, že v tejto činnosti pokračovala aj po príchode Rusov.

6:30 Ruský súd v stredu rozhodol o vzatí do väzby dvoch občanov Kolumbie, ktorí údajne bojovali na Ukrajine ako žoldnieri. Ruské zákony takéto konanie nepovoľujú. Informuje agentúra AFP, portálu Sota a denník El Tiempo.

Tlačové oddelenie súdu v Moskve uviedlo, že muži menom José Aron Medina a Alexander Ante, boli na žiadosť vyšetrovateľov vzatí do väzby okresným súdom v moskovskom obvode Lefortovo. Vo väzbe zotrvajú do 22. októbra. Za žoldniersku činnosť im hrozí až 15 rokov väzenia.

V rieke boli zistené vysoké koncentrácie amoniaku a iných látok

V posledných dňoch sa z bojiska objavili správy o ukrajinských snahách zničiť niektoré z mostov cez rieku v Kurskej oblasti a odrezať tak ruské sily rozmiestnené medzi riekou a ukrajinskou hranicou. Ukrajinská agentúra pre rybolov uviedla, že v rieke boli zistené vysoké koncentrácie amoniaku a iných látok. Uviedla, že Rusi zrejme do rieky vhodili doteraz neznámu látku, ktorá spôsobila masový úhyn zvierat v dôsledku nedostatku kyslíka vo vode.

Tok rieky je zablokovaný v Sumskej a Černihivskej oblasti Ukrajiny a vo viacerých okresoch bol zakázaný rybolov. V rieke Desna, do ktorej sa Seym vlieva, neboli zistené zvýšené koncentrácie jedov, ale kyjevská regionálna vojenská správa preventívne zakázala ľuďom kúpanie a rybolov. Informácie ukrajinskej strany nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov vo vojnových podmienkach.

Pravdepodobne najhorším environmentálnym zásahom v doterajšej, už aj tak ničivej vojne Ruska proti Ukrajine, bolo minuloročné zničenie ukrajinskej priehrady Kachovka. Kyjev a Moskva sa z útoku vzájomne obviňovali, ale nádrž bola od prvých dní invázie obsadená ruskými silami. Ukrajina následne obvinila Rusko z ekocidy, pričom celkové škody na životnom prostredí spôsobené vojnou vyčíslila na desiatky miliárd eur.

Školský rok pre množstvo ukrajinských školákov začne opäť online výučbou

Začiatok školského roka po letných prázdninách bude pre množstvo žiakov na Ukrajine opätovne znamenať online výučbu na diaľku, uviedla v stredu v správe humanitárna organizácia Save the Children. Informuje agentúra DPA.

"Po viac než dvoch rokoch vojny sú na Ukrajine tisíce detí, ktoré do triedy ešte nikdy nevkročili," uviedla riaditeľka spomenutej organizácia Sonja Churchová. Organizácia podrobila prieskumu na Ukrajine približne 1500 školopovinných detí, ako aj ich opatrovateľov i učiteľov. Prieskum sa však nevzťahoval na Ruskom okupované územie krajiny.

Množstvo škôl podľa organizácie zostáva na Ukrajine zatvorených v dôsledku leteckých útokov, ostreľovania alebo nedostatku krytov. Žiaci, ktoré absolvujú vyučovanie na diaľku, pritom čelia problémom v podobe slabého internetového signálu, ako aj nedostatku elektronických zariadení či samotnej elektriny.

Množstvu detí tiež chýba osobný kontakt s učiteľom, cituje DPA. Veľká časť z nich sa necíti bezpečne a stratila záujem o vzdelávanie, uvádza sa ďalej v správe. Aj prezenčné vzdelávanie je však pre ukrajinské deti stresujúce, pretože pravidelne zažívajú letecký poplach a musia zostávať v krytoch.

Na kvalitu výučby a dostatok personálu majú podľa učiteľov vplyv aj nízke platové ohodnotenie, väčšie množstvo práce a psychologický stres. Rodičia naopak kritizujú nedostatok pomôcok a učebných materiálov, dodáva DPA.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu