Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Bežný zákrok pripútal Mateja (†17) na lôžko: Po ťažkých rokoch prišla ďalšia RANA! Nedožil sa dospelosti

Matěj Kocián deň pred prvým operačným zákrokom (3 roky) a o 14 rokov neskôr počas oslavy svojich 17-tich narodenín.
Matěj Kocián deň pred prvým operačným zákrokom (3 roky) a o 14 rokov neskôr počas oslavy svojich 17-tich narodenín. (Zdroj: Facebook/Pro Matěje)

BRNO – Aj bežný chirurgický zákrok môže zmeniť váš život o stoosemdesiat stupňov. Svoje o tom vie matka Mateja z Brna, ktorá sa o svojho syna starala dennodenne dlhých 14 rokov. Matej totiž po sérii operačných zákrokov upadol do vegetatívneho stavu. Po tomto veľkom nešťastí však prišla ďalšia rana.

Matěj Kocián z Brna mal len 3 a pol roka, keď musel v apríli 2010 podstúpiť operáciu krčných mandlí. Bežný zákrok sa zmenil na boj o život. Ako informuje český denník iDnes, o niekoľko dní musel ísť opäť na zákrok. Problémom bolo krvácanie. 

Kým sa doktorom podarilo jeho stav stabilizovať, odniesli si to iné orgány. Krvácanie spôsobilo zástavu srdca a poškodilo Matějov mozog. Obidve operácie prebehli vo Fakultnej nemocnici Brno. 

 

Akce Přijďte si hrát na Šelepku přinesla i ne zrovna veselé téma. Malý Matěj je již 4,5 roku v kómatu a péče o něj je...

Posted by Mezigenerace z.s. on Sunday, May 24, 2015

Súdny proces

Rodičia boli zo stavu svojho syna zdevastovaní, pretože skončil vo vegetatívnom stave. Začali sa s vedením českej nemocnice súdiť. Po prvom rozsudku mala rodina dostať odškodné vo výške 10,5 milióna českých korun (cez 400-tisíc eur), no požadovala dvojnásobok. Obe strany sa odvolali. Nemocnica navyše zmenila rétoriku a odmietala akékoľvek pochybenie. V roku 2017 malo dôjsť k mimosúdnemu vyrovnaniu. 

"Po viac ako siedmich rokoch našich bezsenných nocí a náročných dní starostlivosti o Matejka došlo medzi nami, nemocnicou a ich poisťovňou ku kompromisnej mimosúdnej dohode a finančnému vyrovnaniu. Obsah dohody je viazaný mlčanlivosťou, a tak nemôžeme oznamovať ďalšie podrobnosti," uviedol v roku 2017 Vítek Kocián, otec postihnutého chlapca.

 

Z celého srdce děkujeme vám všem, kteří jste spolu s námi zůstali s Matýskem i v uplynulém roce 2016 <3 Jste úžasní a do roku 2017 vám přejeme hlavně pevné zdraví <3 Vítek a Marcela Kociánovi

Posted by Pro Matěje on Saturday, January 7, 2017

Podľa vtedajšieho právneho zástupcu rodiny Lukáša Prudila bol v prípade preukázaný reťazec systémových aj individuálnych chýb. "Tie vyústili do stavu, že chlapec sa ocitol vo vegetatívnom stave, ktorý sa už nedá zvrátiť. Ide o najzávažnejšie možné postihnutie človeka," povedal právnik.

Úmrtie

Kociánovcov zasiahla tento mesiac ďalšia veľká tragédia. Matěj (17) napokon prehral boj o život. Rodina oznámila túto tragickú udalosť na sociálnej sieti týždeň od úmrtia, v utorok 21. augusta.

 

Přátelé, dnes máme pro vás smutnou zprávu 😥 Dne 15.8.2024 přešel náš milovaný syn, Matěj Kocián ❤️🖤 přes duhový most,...

Posted by Pro Matěje on Tuesday, August 20, 2024

"Priatelia, dnes máme pre vás smutnú správu. Dňa 15. augusta prešiel náš milovaný synček Matěj Kocián za dúhový most na druhý breh. Ďakujem všetkým, ktorí ste ho nejako podporili a pomohli mu na jeho ceste po Zemi." Rodičia a smútiaca rodina mu dali takýmto spôsobom posledné zbohom.

Viac o téme: TragédiaSmrťSúdyČRBrnoOperácia mandlíVegetatívny stavMatěj KociánFakultná nemocnica Brno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu