Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Škandál v Rakúsku: Chirurgička nechala svoju dcéru (13) vŕtať do lebky pacienta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GRAZ - Vo Fakultnej nemocnici Graz sa odohrala neuveriteľná vec. Neurochirurgička (teraz prepustená) tam údajne dovolila svojej 13-ročnej dcére zúčastniť sa urgentnej operácie. Dievčatko vraj dokonca vyvŕtalo požadovanú dieru do lebky pacienta – takpovediac podľa pokynov svojej matky.

Rakúskym médiám to povedal Peter Freiberger, advokát obete nehody Gregora R. (33). Ako prvý informoval denník „Kronen Zeitung“. Pre právnika ide o jasný prípad vážneho ublíženia na zdraví.

archívne video

Zuzka Vačková otvorene o plastických operáciách: Prekvapivé priznanie a podpora pre známu speváčku! (Zdroj: NL/Ján Zemiar)

Jeho klient mal v januári nehodu pri lesných prácach, letecky ho previezli do Fakultnej nemocnice v Grazi a urgentne mu operovali hlavu. 

Gregor R.* (33) si nevie spomenúť na nič, čo sa stalo v osudný deň v januári tohto roku. Všetko, čo vie, mu povedal jeho brat, ktorý bol pri lesnom nešťastí – a pravdepodobne mu zachránil život. „Pracoval som s drevom, keď mi zrazu zozadu spadol kmeň na hlavu,“ povedal R. pre „Kronenzeitung“.

Po tom, čo sa obvinenia stali známymi, chirurgičku a druhého lekára prepustili z univerzitnej kliniky. Obaja spolu s piatimi ďalšími účastníkmi mimoriadnej operácie sú vyšetrovaní pre vážne ublíženie na zdraví, štátny prokurátor v Grazi Hansjörg Bacher pre Bild povedal: "V súčasnosti stále čakáme na záverečnú správu od kriminálnej polície."

Čo sa pri zákroku stalo, sa pacient Gregor R. dozvedel až neskôr od polície. Jeho právnik chce podniknúť právne kroky proti všetkým zúčastneným a v prípade potreby žiadať náhradu za bolesť. Jeho klient stále trpí následkami nehody: „Operácia a vŕtanie boli nevyhnutné, to je pre nás nesporné. Ale je to o tom, nechať 13-ročné dieťa urobiť niečo také."

Nedôstojná reakcia nemocnice

Právnik preto vidí spoločnú zodpovednosť všetkých prítomných na operačnej sále. Mali možnosť zabrániť 13-ročnému dievčaťu v účasti na operácii. Freiberger kritizuje správanie vedenia univerzitnej kliniky po tom, čo sa škandál stal známym: „Nedošlo k žiadnemu kontaktu, žiadnemu vysvetleniu, ani ospravedlneniu, vôbec nič. To je jednoducho nedôstojné."

Univerzitná klinika na otázku Bildu uviedla: „Kontakt sa neuskutočnil, pretože pacient vstúpil do trestného konania ako súkromný účastník a je teda účastníkom trestného konania.“

„Operácia prebehla bez komplikácií. Na záver by sme chceli povedať, že nás incident veľmi mrzí a snažíme sa celú záležitosť objasniť.“

Viac o téme: NeurochirurgiaGrazOperáciaDievča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu