Štvrtok12. september 2024, meniny má Mária, Mia, zajtra Ctibor, Tobiáš, Tobias

Kvapavka sa opäť šíri, padli rekordy: Lekári varujú pred sexom bez ochrany!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V Anglicku sa za posledný rok rapídne zvýšil počet prípadov kvapavky. Prekonal všetky doterajšie rekordy. Čo je najhoršie, šíri sa aj tzv. superkvapavka, na ktorú nezaberajú žiadne lieky. Lekári varujú pred nechráneným sexom a vyzývajú ľudí, aby sa nechali pravidelne testovať.

Anglickí lekári riešia závažný problém. Počas minulého roku zaznamenali v krajine viac ako 85-tisíc prípadov kvapavky. Je to najviac od obdobia, kedy sa začali o tom viesť záznamy (v roku 1918), píše britský Daily Mail.

archívne video

MUDr. Radmila Sládičeková: Aj pre toto je zhoršená kvalita sexuálneho života žien! (Zdroj: NL/TH)

Akoby to nestačilo, lekári zaznamenali medzi v časovom období od júna 2022 do mája 2024 aj 15 prípadov nákazy superkmeňom kvapavky, na ktorý nezaberajú lieky, ako je Ceftriaxon. „Kvapavka je stále odolnejšia voči antibiotikám, čo zvyšuje možnosť, že sa v budúcnosti stane neliečiteľnou,“ uviedla lekárka a konzultantka mikrobiológie Helen Fiferová. Vo všetkých týchto prípadoch išlo o heterosexuálov, ktorí sa nakazili v zahraničí.

Fiferová tiež pripomenula, že najefektívnejšou ochranou pred nákazou sú kondomy. Okrem toho ľudia, ktorí často praktikujú nechránený sex s náhodnými alebo novými partnermi, by sa mali dať pravidelne testovať. 

„Kondómy sú najlepšou obranou, ale ak ste ich nepoužili s nedávnym novým alebo náhodným partnerom, nechajte sa otestovať, aby ste zistili infekciu a zabránili jej ďalšiemu šíreniu,“ dopnila a upozornila, že neliečená kvapavka môže mať za následok neplodnosť.

Viac o téme: SexKvapavkaOchrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu