Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Obrovská tragédia: Chirurg si pomýlil orgány počas operácie! Pacient zomrel

William Bryan bol s manželkou 33 rokov.
William Bryan bol s manželkou 33 rokov. (Zdroj: Zarzaur Law)

MIAMI - To, čo sa začalo ako rutinná operácia, sa skončilo smrteľnou nočnou morou. Chirurg na Floride odstránil nesprávny orgán – a nie prvýkrát.

William Bryan (†70) z Alabamy si chcel v auguste užiť s manželkou Beverly dovolenku na Floride, keď zrazu pocítil silnú bolesť v ľavej časti brucha. Cítil sa tak zle, že s manželkou okamžite išli do nemocnice. Na mieste lekári stanovili diagnózu: anomália sleziny.

archívne video

Nová vojenská nemocnica bude patriť ku slovenským gigantom (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Thomas Shaknovsky, zodpovedný lekár, presvedčil rodinu, že je nevyhnutná okamžitá operácia, aby sa predišlo vážnym komplikáciám. Dvojica napokon súhlasila. 

Operácia však prebehla inak, ako plánovali. Shaknovsky neodstránil slezinu, ale 70-ročnému mužovi odobral pečeň. Chirurg prerušil hlavnú cievu, ktorá zásobuje pečeň. Výsledkom bola masívna strata krvi! Nakoniec Bryanovo srdce prestalo biť.

Našla sa malá cysta

Šok pre rodinu a priateľov seniora. Shaknovsky sa vraj namiesto vysvetlenia svojej chyby snažil chybu zakryť. Vysvetlil, že odstránený orgán bola „zväčšená slezina“. Slezina sa navyše presunula na druhú stranu tela, kde by inak bola pečeň. Až neskôr sa zistilo, „že odstránený orgán bola v skutočnosti Bryanova pečeň a nie slezina,“ vysvetľuje v liste právnik vdovy. 

Malá cysta v Bryanovej slezine, o ktorej sa predpokladá, že spôsobila pôvodnú bolesť, bola objavená až po jeho smrti.

"Môj manžel zomrel, keď bezvládne ležal na operačnom stole"

Vraj nejde o prvé vážnejšie pochybenie lekára. Právnik tvrdí, že lekár už v roku 2023 omylom odstránil časť pankreasu pacienta namiesto toho, aby vykonal zamýšľanú resekciu nadobličiek. Tento prípad bol vyriešený dôverne. Bryanova vdova nemôže uveriť, že doktorovi bolo dovolené pokračovať ďalej. Preto teraz verejne bojuje proti nemocnici a zodpovednému chirurgovi. 

„Môj manžel zomrel, keď bezvládne ležal na operačnom stole. Nechcem, aby niekto iný zomrel pre jeho nekompetentnosť v nemocnici, ktorá mala vedieť, že predtým urobil drastické chirurgické chyby, ktoré mu zmenili niekomu život,“ cituje ju list právnika.

Pár bol zosobášený 33 rokov

Po aktuálnom incidente sa nemocnica North Walton Doctor's Hospital dištancovala od chirurga a z webovej stránky odstránila všetky odkazy na neho. Uviedla tiež: „Bezpečnosť pacientov je a zostáva našou najvyššou prioritou. Naše myšlienky a modlitby sú s rodinou. Súkromie našich pacientov je našou najvyššou prioritou. Nekomentujeme konkrétne prípady pacientov ani prebiehajúce súdne spory.“

William Bryan a Beverly Bryan boli manželmi 33 rokov a podľa jeho augustového nekrológu mali tri deti a osem vnúčat. 

Viac o téme: ChirurgOperáciaZámena orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu