Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Všeobecný lekár môže od piatka predpísať lieky na pľúcne ochorenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Lieky na pľúcne ochorenia môže od piatka predpísať nielen pneumológ či imunoalergiológ, ale aj všeobecný lekár pre dospelých a všeobecný lekár pre deti a dorast. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR rozhodlo o zrušení preskripčných obmedzení pri súbore liekov, ktoré sú určené pre pacientov s ochoreniami pľúc. Pacient bude mať zabezpečenú liečbu v akútnom stave a môže počkať na vyšetrenie u špecialistu. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu.

"Z dôvodu, aby pacient dostal potrebnú liečbu včas aj napriek obmedzenej dostupnosti špecializovanej ambulantnej starostlivosti v odbore pneumológia a imunoalergiológia, ministerstvo rozšírilo možnosť predpisovať potrebné liečivá všeobecným lekárom pre dospelých a primárnym pediatrom," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Obe špecializácie majú podľa nej potrebné vzdelanie na indikáciu týchto liečiv a bezpečnosť pacienta je tak zabezpečená.

archívne video

Ľudia bez domova sa často k všeobecnému lekárovi ani nedostanú (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Ako doplnil rezort, všeobecný lekár môže predpisovať najmä rôzne inhalačné a nazálne spreje. "Ide o lieky s účinnými látkami, ktoré sa používajú pri rôznych ochoreniach, pri ktorých dochádza k zúženiu priedušiek, ako aj pri dýchacích ťažkostiach, ktoré vznikajú ako následok zúženia priedušiek či sezónnej alergickej nádchy," priblížil. Indikácia špecializovanejších liekov podľa neho naďalej zostáva v kompetencii špecialistov.

Viac o téme: LiekyPredpisVšeobecný lekárPľúcne ochorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu