Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Exporadkyňu guvernérky New Yorku vyhostili: Údajne bola čínskou agentkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Čínsku generálnu konzulku v americkom New Yorku a bývalú poradkyňu guvernérky amerického štátu New York Kathy Hochulovej Lindu Sun vyhostili z USA deň po tom, ako ju obvinili z vykonávania činnosti utajenej agentky čínskej vlády, informovala v stredu televízna stanica CNN, píše správa agentúry Reuters.

S vyhostením konzulky podľa vlastných slov súhlasila aj Hochulová. Americké ministerstvo zahraničných vecí ani čínske veľvyslanectvo vo Washingtone sa k veci zatiaľ nevyjadrili. Linda Sun údajne "konala na príkaz, pokyn alebo žiadosť" Pekingu za odmenu vo výške niekoľkých milióny dolárov. Prokuratúra obvinila aj jej manžela Christophera Hua. Obaja v utorok pred súdom v Brooklyne trvali na tom, že sú nevinní.

archívne video

Snehová víchrica v New Yorku (Zdroj: profimedia.sk)

Generálna konzulka podľa americkej federálnej prokuratúry počas svojho pôsobenia v exekutíve bránila predstaviteľom Taiwanu v stretnutiach s činiteľmi v New Yorku. Taktiež sa údajne pokúsila zorganizovať návštevu vysokopostaveného predstaviteľa štátu New York v Číne. Voči guvernérke Hochulovej žiadne obvinenia vznesené neboli. Jej úrad ukončil s Lindou Sun pracovný pomer v marci 2023 po tom, ako zistil porušenia predpisov, ktoré bezodkladne nahlásil príslušným orgánom.

Viac o téme: AgentkaUSANew YorkExporadkyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu