Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Výbuch pred synagógou vyšetruje protiteroristická prokuratúra, jeden policajt utrpel zranenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MONTPELLIER - Francúzska prokuratúra špecializujúca sa na boj s terorizmom (PNAT) začala vyšetrovať sobotňajší výbuch pred synagógou v obci La Grande-Motte na južnom pobreží krajiny. Informujeme podľa agentúry DPA.

V sobotu ráno začali neďaleko synagógy horieť dve autá a v jednom z nich následne vybuchla plynová fľaša. Zranenia utrpel jeden policajt. Požiar poškodil dvere na synagóge, v ktorej bolo v tom čase päť osôb vrátane rabína. Nikto z nich neutrpel zranenia, uvádza PNAT. Francúzsky premiér Gabriel Attal uviedol, že pátranie po páchateľoch pokračuje. Tento čin na sociálnej sieti X označil za antisemitský.

Minister vnútra Gérald Darmanin nariadil bezprostredne posilniť prítomnosť bezpečnostných zložiek pred synagógami. Incident na sociálnej sieti X označil za očividný trestný čin a vyjadril podporu židovskej obci. "Boj proti antisemitizmu je pokračujúci boj," uviedol prezident krajiny Emmanuel Macron. Dodal, že úrady vyvinú maximálne úsilie v pátraní po osobách zodpovedných tento čin. La Grande-Motte sa nachádza približne 25 kilometrov východne od mesta Montpellier. Má približne 8500 obyvateľov a je vyhľadávaným prímorským rezortom, píše AFP. Každoročne túto obec navštívi viac než 100.000 turistov.

Viac o téme: SynagógaFrancúzskoVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu