Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Silné emócie na zjazde Demokratov: VIDEO Biden pri odchode neudržal slzy, pred davom aj kričal!

Dcéra dohnala Bidena k slzám.
Dcéra dohnala Bidena k slzám. (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Rex Arbogast)

CHICAGO - Prvý deň zjazdu Demokratickej strany mal ústrednú postavu: amerického prezidenta Joea Bidena. Tento 81-ročný muž bol v Chicagu ocenený za jeho desaťročia služby - a počas svojho prejavu sa rozplakal.

Americký prezident Joe Biden využil svoje vystúpenie v Chicagu na zhodnotenie svojej politickej kariéry. Hovoril o svojich úspechoch a „mnohých chybách“. Zároveň pripravil scénu pre svoju nástupkyňu.

"Ste pripravení hlasovať za Kamalu Harrisovú a Tima Walza?" kričal Biden na tisíce delegátov na zjazde Demokratickej strany v pondelok neskoro večer (miestneho času). "Ste pripravení hlasovať za slobodu?" Zdôraznil: "Najlepšie dni nie sú za nami, ale sú pred nami."

Dcéra dojala Joea Bidena k slzám

Jeho prejav bol opakovane prerušovaný jasotom. Oznámila to jeho dcéra Ashley. „Naučil ma, že statočné srdce je úžasná vec. Statočné srdce môže zachrániť národ."

Keď odovzdávala rečnícky pult otcovi, prezident USA si utrel slzy z tváre papierovou utierkou. Biden za ňou prišiel k rečníckemu pultu a chytil sa za srdce, keď ho miestnosť povzbudzovala. "Milujem ťa," povedal svojej dcére.

Biden vymenúva svoje úspechy

Celá sála kričala: "Ďakujeme, Joe." Trvalo niekoľko minút, kým mohol Biden začať hovoriť. 81-ročný muž potom vymenoval svoje politické úspechy. Od klimatických zákonov až po posilnenie odborov. Opakovane zdôrazňoval rozdiely od svojho teraz už bývalého konkurenta: „Donald Trump sľúbil infraštruktúru každý týždeň počas štyroch rokov. A nikdy nič nepostavil."

Stále sa vracal k svojmu veku. Napríklad pozná podľa krstných mien viac hláv štátov ako ktokoľvek iný: „To preto, že som tak prekliate starý." V konečnom dôsledku bol to jeho vek, kvôli ktorému odstúpil z pretekov. „Je pre mňa cťou slúžiť ako váš prezident. Milujem túto prácu. Ale viac milujem svoju krajinu,“ kričal na demokratov za búrlivého potlesku.

Biden tiež sľúbil, že bude „najlepším volebným pracovníkom“ pre dvojicu Harrisová-Walz. Nakoniec Biden citoval z piesne „American Anthem“ od Norah Jones: „Daj mi v srdci vedieť, keď sa moje dni skončia, Amerika. Amerika, urobil som pre teba maximum!"

A tak sa prejav skončil tak, ako začal: slzami. Kandidát na amerického viceprezidenta Tim Walz plakal s manželkou na tribúne. Na pódium prišla Bidenova manželka Jill, ktorú sprevádzali Kamala Harrisová a jej manžel Doug Emhoff. Tiež viditeľne pohnutý. 

Viac o téme: Prezidentské voľbyDonald TrumpJoe BidenKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu