Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Putin navštívil Azerbajdžan: Rusko ponúka pomoc pri riešení konfliktu s Arménskom

Ruský prezident Vladimir Putin na návšteve Azerbajdžanu. Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin na návšteve Azerbajdžanu. (Zdroj: TASR/AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

BAKU - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok počas návštevy Baku povedal, že Moskva je odhodlaná pokračovať vo svojej úlohe sprostredkovateľa mierových rokovaní medzi Azerbajdžanom a Arménskom, napriek prebiehajúcej ruskej invázii na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

Rusko je desaťročia tradičným sprostredkovateľom medzi týmito dvoma krajinami, avšak od začiatku vojny na Ukrajine sa jeho rola podľa AFP oslabila.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 840 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Je známe, že aj Rusko je vystavené krízam, predovšetkým v súvislosti so situáciou na Ukrajine," povedal Putin. "Avšak historická účasť Ruska v udalostiach na južnom Kaukaze, a to aj v posledných rokoch, nás bezpochyby núti byť účastníkom tam, kde to strany potrebujú," dodal.

Ilham Alijev a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Ilham Alijev a Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

Baku vlani v septembri obsadilo Náhorný Karabach a porazilo arménske separatistické sily, ktoré ho ovládali tri desaťročia. Akcia zhoršila vzťahy medzi Jerevanom a jeho tradičným spojencom Moskvou. Arménsko obviňuje Rusko z nečinnosti a namiesto spojenectva s Moskvou začalo posilňovať svoje vzťahy so západnými krajinami.

Mierová dohoda

"Ak môžeme urobiť niečo pre podpísanie mierovej dohody medzi Azerbajdžanom a Arménskom..., budeme veľmi radi," povedal ruský prezident a oznámil, že po návšteve Baku bude arménskeho premiéra Nikola Pašinjana informovať o výsledkoch rokovaní.

Vladimir Putin počas kladenia venca k hrobu azerbajdžanského národného vodcu Hejdara Alijeva v Baku.
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin počas kladenia venca k hrobu azerbajdžanského národného vodcu Hejdara Alijeva v Baku.  (Zdroj: TASR/AP/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev povedal, že bezpečnosť regiónu závisí od blízkej spolupráce medzi Azerbajdžanom a Ruskom. "Nová situácia (od septembra minulého roka) otvára nové možnosti na nastolenie trvalého mieru na južnom Kaukaze," povedal. Arménsko a Azerbajdžan viedli o Náhorný Karabach dve vojny - začiatkom 90. rokov a v roku 2020. Náhorný Karabach podľa medzinárodného práva patrí Azerbajdžanu.

Viac o téme: Návšteva RuskoAzerbajdžanVladimir PutinArménskoMierová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu