Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Putin sa zabáva s Kadyrovom: Neuveriteľné...Obranu Kurskej oblasti prenechal TOMUTO človeku! Je to bývalý BODYGUARD

Ruský prezident Vladimir Putin na oficiálnej návšteve Čečenska. Za ním miestny vodca a dlhoročný priateľ a podporovateľ  Ramzan Kadyrov
Ruský prezident Vladimir Putin na oficiálnej návšteve Čečenska. Za ním miestny vodca a dlhoročný priateľ a podporovateľ Ramzan Kadyrov (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Alexei Danichev)

KURSK/GROZNYJ - Kurská ofenzíva priniesla zásadné zmeny. Až donedávna to boli práve Rusi, ktorí už viac ako dva roky permanentne útočia na ukrajinské územia. Kyjev sa však rozhodla pre protiofenzívu na Kurskú oblasť, ktorá zaskočila nielen celé ruské velenie, ale aj samotného prezidenta Vladimira Putina. Ten už odmieta dôverovať všetkým svojim generálom a radšej trávi čas s blízkym priateľom Kadyrovom.

Kyjev svojou protiofenzívou do Kurskej oblasti zaskočil celé ruské velenie na čele s prezidentom Putinom.  Ako píše ruský portál Vazhnye Istorii, reakcia na "kurskú situáciu", ako ju nazýva prezident Putin, umožnila lepšie pochopiť štruktúrua premeny ruského vedenia. 

Video obsahuje unikátne zábery z prvých dní bojov v ruskej Kurskej oblasti, ako aj videá, ktoré natočili operátori mediálnych centier, ktorí ako prví z médií navštívili ruské územie. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Útok na Kurskú oblasť sa v prvom rade odrazil na vzťahoch medzi Putinom a velením. Prezident už odmieta dôverovať ako ministerstvu obrany, tak aj vedúcim vojenským generálnom a zodpovednosť za ruské velenie v Kursku odovzdal do rúk svojho dlhoročného člena ochranky Alexeja Ďumina. Ten má v súčasnej dobe zastávať funkciu tajomníka Štátnej dumy. 

Gerasimov to podcenil

Veľký podiel na nedôvere majú aj samotní generáli. Napríklad náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov mal podľa Bloombergu ignorovať správy o hromadení ukrajinských vojsk v blízkosti Kurskej oblasti, pričom o tom nepodal Putinovi žiadne hlásenie. 

Hodnotenie ruskej ofenzívy z dňa 19. augusta 2024, ktorú uverejnil Inštitút pre štúdium vojny (ISW), tiež uvádza, že Putin namiesto generálov odovzdal moc nad vojenskými operáciami v Kurskej oblasti bývalému bodyguardovi Ďuminovi, "aby dohliadal na prebiehajúcu „protiteroristickú“ operáciu proti ukrajinským aktivitám v Kurskej oblasti". 

Ďumin sa mal ocitnúť v konflikte s predstaviteľmi ruskej prezidentskej administratívy, čo naznačuje, že prezident Putin sa naďalej spája s tými, ktorí majú jeho osobnú priazeň a na úkor úradníkov, ktorí sú technicky vhodnejší na určité pozície. 

Zachovanie dobrých vzťahov

Prezident Putin ale nič nemenil na priateľstve s Ramzanom Kadyrovom. Čečenský vládca uverejnil na sociálnej sieti Telegram príspevok, že "ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin pricestoval do Čečenskej republiky". "V rámci návštevy je naplánovaný nabitý program," dodal Kadyrov.

Následne zverejnil video z Putinovho príletu vrtuľníkom a uvítanie na letisku. Ide o prvú Putinovu návštevu Čečenska od roku 2011.

Viac o téme: VodcaRuskoVladimir PutinČečenskoRamzan KadyrovGroznyjPrezidentKurská oblasť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu