Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V oblastiach kontrolovaných jemenskou vládou sa výrazne zhoršuje podvýživa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANÁ - Počet ľudí trpiacich akútnou podvýživou prudko narastá v oblastiach Jemenu, ktoré spadajú pod správu vlády. Najkritickejšie prípady sa pritom vyskytujú na pobreží Červeného mora, uviedli v nedeľňajšej správe predstavitelia iniciatívy Integrovaná klasifikácia fáz potravinovej bezpečnosti (IPC) OSN. Informuje o tom agentúra Reuters.

Vojna medzi vládou podporovanou Saudskou Arábiou a jemenskými povstalcami húsíjmi, ktorých podporuje Irán, je už roky na mŕtvom bode. Za ten čas však spôsobila hospodársky kolaps v už beztak chudobnej krajine na Arabskom polostrove a zapríčinila aj jednu z najhorších humanitárnych kríz sveta. Správa od IPC v Jemene uvádza, že podvýživa sa zhoršila v dôsledku šírenia chorôb ako sú cholera a osýpky, nedostatku výživovo hodnotných potravín, pitnej vody a pre širší hospodársky úpadok. Správa tiež informuje, že počet detí mladších než päť rokov, ktoré trpia akútnou podvýživou, sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil.

V oblastiach kontrolovaných vládou ide až o 34-percentný nárast, čo predstavuje približne 600.000 detí, z toho 120.000 detí trpí ťažkou podvýživou. V správe sa po prvý raz uvádza, že v období od novembra 2023 do júna 2024 bola v niektorých okresoch južnej nížiny Hudajdá a Taizz zaznamenaná "mimoriadne kritická" úroveň podvýživy. Nie je však bezprostredné jasné, aké sú podmienky v oblastiach ovládaných hnutím húsíov. Jemenskí húsíovia obsadili hlavné mesto Saná a ďalšie oblasti v roku 2015. Vláda krajiny preto musela utiecť do mesta Aden na juhu. Povstalci pritom tvrdia, že bojujú proti skorumpovanému systému a zahraničnej agresii. Mnohostranný konflikt si už vyžiadal desaťtisíce obetí.

 

Viac o téme: PodvýživaOSNJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu