Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šokujúce odhalenie o saudskom korunnom princovi: Údajne sfalšoval podpis kráľa kvôli vojne v Jemene

Muhammad bin Salmán
Muhammad bin Salmán (Zdroj: SITA/Mandel Ngan/Pool Photo via AP, File)

DUBAJ - Bývalý saudskoarabský predstaviteľ Saad Džabrí v pondelok tvrdil, že korunný princ Muhammad bin Salmán sfalšoval podpis svojho otca, kráľa Salmána bin Abd al-Azíza na kráľovskom dekréte, ktorým sa začala vojna proti povstalcom v Jemene. Rijád sa k tomuto obvineniu bezprostredne nevyjadril a podľa agentúry AP ho al-Jabri vyslovil bez dôkazov.

Džabrí je bývalý generálmajor a spravodajský dôstojník, ktorý žije v exile v Kanade. Saudská Arábia ho označuje za "zdiskreditovaného bývalého vládneho predstaviteľa". S kráľovstvom však dlhodobo vedie spor týkajúci sa svojich dvoch uväznených detí, čo považuje za pokus Rijádu nalákať ho späť do krajiny. Zároveň tvrdí, že korunný princ ho chce dať zavraždiť.Výroky o údajne sfalšovanom podpise prvýkrát zverejnili v pondelkovom rozhovore pre britskú stanicu BBC. Džabrí potom svoje tvrdenia priblížil vo vyhlásení pre AP, ktorá ho cituje.

"Nie som disident, ani som sa do tejto situácie nedostal dobrovoľne," uviedol s tým, že v minulosti bol vysokopostaveným predstaviteľom Saudskej Arábie, "ktorý sa venoval ochrane svojej krajiny a bol uznaný za záchranu tisícov saudských a západných životov". Teraz je podľa svojich vlastných slov otcom snažiaci sa o prepustenie svojich detí.Vojna proti Iránom podporovaným húsíjským povstalcom v Jemene sa aj napriek verejným prísľubom princa o jej rýchlom ukončení ťahá už takmer desať rokov, píše AP. V jej dôsledku zahynulo už vyše 150.000 ľudí a spôsobila jednu z najhorších humanitárnych katastrof na svete.

Dôveryhodný a spoľahlivý

Muhammad bin Salmán sa dostal k moci okolo začiatku vojny v Jemene v roku 2015. V Saudskej Arábii je de facto lídrom a často sa stretáva s lídrami namiesto svojho otca, 88-ročného kráľa Salmána.Džabrí pôvodne pre BBC povedal, že "dôveryhodný a spoľahlivý" predstaviteľ blízky saudskoarabskému ministerstvu vnútra mu potvrdil, že princ Muhammad podpísal dekrét o vyhlásení jemenskej vojny namiesto svojho otca. V tom čase bol Muhammad ministrom obrany.

V rámci dosiahnutej dohody s americkými náprotivkami podľa Džabrího mala byť spustená bombardovacia operácia s cieľom "zneškodniť hrozby zo strany húsíov, vytvoriť odstrašujúci prostriedok a vynútiť si politický proces bez pozemného zásahu".Korunný princ však údajne na jednom z rokovaní vyjadril "viditeľnú nespokojnosť" a povedal, že jemenských povstalcov možno poraziť do dvoch mesiacov pozemnou ofenzívou. "Neskôr bol prekvapivo vydaný kráľovský výnos, ktorý zrušil dohodnutý plán a povolil pozemnú operáciu - bez kráľovho vedomia a s falošným podpisom," dodal Džabrí.

Viac o téme: VojnaPodpisKráľSfalšovanieJemenMuhammad bin Salmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu