Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Epidémia cholery sa v Sudáne ďalej šíri: Podľahlo jej už 388 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sunday Alamba, File)

CHARTÚM - Vo vojnou zmietanom Sudáne sa naďalej šíri epidémia cholery, ktorou sa v priebehu uplynulých dvoch mesiacov nakazilo približne 13.000 ľudí a 388 jej podľahlo. Krajinu v súčasnosti sužuje viacero kríz. Občianska vojna medzi armádou a polovojenskými skupinami trvá už 17 mesiacov a začiatkom augusta vo viacerých oblastiach krajiny vyhlásili hladomor. Informuje o tom agentúra AP a organizácia Lekári bez hraníc.

Epidémiu cholery v Sudáne miestne úrady vyhlásili v polovici augusta. V súčasnosti sa šíri najmä v oblastiach zdevastovaných dažďom a povodňami vo východnej časti krajiny, kde sa nachádzajú milióny utečencov. Ochorenie zaznamenali v 10 z 18 sudánskych provincií.

archívne video

Prístroj, ktorý vyvinuli slovenskí vedci dokáže za desať sekúnd odhaliť viaceré ochorenia (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Toto ochorenie nie je v Sudáne zriedkavé. Predchádzajúca veľká epidémia si v roku 2017 za necelé dva mesiace vyžiadala najmenej 700 obetí a chorobou sa nakazilo 22.000 ľudí.

Vysoko nákazlivá infekčná choroba

Cholera je rýchlo sa rozvíjajúca, vysoko nákazlivá infekčná choroba, ktorá spôsobuje hnačku, vracanie a vedie k vážnej dehydratácii, ktorá môže spôsobiť smrť v priebehu niekoľkých hodín, pokiaľ nie je liečená. Prenáša sa požitím kontaminovaných potravín alebo vody. Šíri sa najmä v preľudnených oblastiach s nízkym hygienickým štandardom. Najviac ohrozenou skupinou sú deti.

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc pripomína, že cholera je ďalšou výzvou pre krízami zmietaný Sudán a ďalšou záťažou pre zdecimovaný zdravotnícky systém, ktorý už teraz zápasí s rastúcou podvýživou detí, vysokým počtom zranených v bojoch a šírením chorôb, ktorým je možné predchádzať. Obe bojujúce strany zároveň pravidelne bránia doručovaniu humanitárnej pomoci. Jej dodávky sú preto nedostatočné.

Viac o téme: ObeteEpidémiaCholeraSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu