Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Chorvátsko zavádza opäť povinnú vojenskú službu: Reaguje tak na vojnu na Ukrajine

Chorvátsky minister obrany Ivan Anušić
Chorvátsky minister obrany Ivan Anušić (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevin Wolf)

ZÁHREB - Chorvátsko od Nového roka znovu zavedie povinnú vojenskú službu. Služba v armáde potrvá dva mesiace, uviedla dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie chorvátskeho ministra obrany Ivana Anušiča.

Tento krok Záhrebu agentúra spojila s rastúcim napätím v Európe po ruskom útoku na Ukrajinu. Pripomenula ale aj závody v zbrojení na Balkáne, ktorý v 90. rokoch minulého storočia zažil krvavú vojnu po rozpade Juhoslávie.

Rozhodnutie znamená návrat k brannej povinnosti, ktorú Chrovatsko pozastavilo v roku 2008, keď krajina prešla k systému založenom na dobrovoľnosti.

"Zvýšili sme platy vojakov, poddôstojníkov a dôstojníkov, ale aj ich hmotné zabezpečenie. Modernizácia a vybavenie ozbrojených síl postupujú podľa plánu a v súlade s tým, čo sme dohodli s našimi spojencami a vedením NATO," povedal minister Anušić televízii a uistil, že na obrane sa šetriť nebude.

"Bude to trvať dva mesiace, začne to 1. januára 2025. Pokračujeme vo všetkom, čo sme oznámili verejnosti," uviedol Anušič s tým, že štátny rozpočet s výdavkami spojenými s týmto krokom počíta.

„Vybavujeme a modernizujeme ozbrojené sily. Organizujeme ich tak, ako sa to od nás očakáva a ako sme sa dohodli s našimi spojencami v NATO. Naše ozbrojené sily budú mať oveľa lepší a silnejší obraz ako predtým,“ zdôraznil Anušič.

Aj chorvátsky prezident Zoran Milanovič nedávno povedal, že armáde chýba 2500 poddôstojníkov a 1500 až 2000 vojakov. "Je to choroba a je to demografická alebo štrukturálna diera, s ktorou sa stretávajú všetky západné armády, všetci naši spojenci," uviedol Milanovič podľa denníka Večernji list.

Aj iné krajiny v Európe v reakcii na rastúce napätie zvažujú obnovenie povinnej služby v ozbrojených silách. Lotyšsko vlani obnovilo povinnú službu v armáde. Podľa Rigy sa tak stalo preto, aby odstrašilo Rusko od invázie do Európy. V malej pobaltskej krajine, ktorá je členom aliancie, sa vyžaduje, aby všetci muži s lotyšským občianstvom vo veku od 18 do 27 rokov absolvovali ročnú službu vo vojsku.

Obnovenie vojenskej služby podľa AP zvažuje aj Srbsko, teda hlavný regionálny rival Chorvátska.

Viac o téme: ChorvátskoVojenská služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu