Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kríza na Balkáne! Ľudia vyšli do ulíc, premiér Vučić sa priklonil k ťažbe BIELEHO ZLATA: Opozícia hovorí o vykorisťovaní

Nespokojní Srbi vyšli do ulíc Belehradu, aby protestovali proti vláde a schváleniu veľkého ťažobného projektu Zobraziť galériu (3)
Nespokojní Srbi vyšli do ulíc Belehradu, aby protestovali proti vláde a schváleniu veľkého ťažobného projektu (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic, Getty Images)

BELEHRAD – Srbský predseda vlády sa ocitol v situácii, kde na jednej strane stál Západ a na strane druhej srbský ľud, vďaka ktorému sa stal premiérom krajiny. Vučić uprednostnil západnú politiku, čo v Srbsku vyvolalo nepokoje. Celý problém pritom spočíva v nerastnom bohatstve.

Premiér Srbska Aleksandar Vučić podpísal dohodu s EÚ o dodávkach lítia. Táto nerastná surovina je jednou z hlavných zložiek pri tvorbe elektromobilov. Srbsko navyše plánuje do pár rokov postaviť celý vozový park na ich výrobu. V Srbsku však pôsobí masové hnutie proti akejkoľvek ťažbe. Demonštranti dali o sebe vedieť dňa 10. augusta, keď desiatky tisíc ľudí vyšli do ulíc a skandovali za odvolanie premiéra.  

Vzťahy s Ruskom 

"Je to súčasť hybridného prístupu 'farebných' revolúcií,'" povedal Vučić pred novinármi s tým, že pokus o štátny prevrat mal byť podložený informáciami z ruských zdrojov. Podľa Aleksandra Đokića, experta na srbsko-ruské vzťahy, Moskva s radosťou podporí Vučićove tvrdenia o prevrate bez ohľadu na to, akú dohodu so Západom uzavrie. Ak Rusko tvrdí, že v Srbsku prebieha "farebná revolúcia", Vučić sa "môže postaviť ako statočný, alebo takmer mýtický, bojovník proti zlému, zasahujúcemu Západu," vysvetlil Đokić.

Pokiaľ sa protesty uskutočnia v Rusku, Moldavsku alebo Gruzínsku, hlavným dôvodom nemôže byť, že ľudia nesúhlasia s politikou svojej vlády, ale podpora a financovanie týchto demonštrácií zo strany Západu. Je to irónia, pretože demonštranti proti lítiovej bani sa stavajú proti projektu, ktorý Západ skutočne chce. 

Rana pre domáce obyvateľstvo

Politico píše, že rozhodnutie srbského premiéra je jeden veľký paradox. Obrátením sa na Západ, umožnil Vučič prechod k „zelenej“ budúcnosti, no podľa kritikov odsúdil sedem miliónov Srbov len k ďalšiemu vykorisťovaniu a krajine spôsobí veľké problémy so znečisťovaním životného prostredia. 

"Stávame sa kolóniou všetkých veľmocí," vyhlásil srbský opozičný politik Nebojša Petković, vodca protestov z Gornje Nedeljice, dedinky na severozápade Srbska pri mieste, kde sa má spustiť plánovaná ťažba lítia. V tejto časti krajiny pri rieky Jadar by sa podľa geologického prieskumu mali nachádzať obrovské ložiská. Prvotné odhady hovoria až o 90 percentách zásob lítia, ktorá pomôže EÚ prejsť na ekologickú formy dopravy (bez emisií).

Jadar má jedny z najväčších európskych zásob lítia. Srbský rezort pre baníctvo a energetiku odhaduje, že z bane, ktorej otvorenie sa očakáva v roku 2028, by sa do roku 2030 mohlo vyťažiť 58-tisíc metrických ton. V praxi to znamená, že vyrobenie lítiových batérií do 1,1 milióna elektrických vozidiel. Rio Tinto, ktoré dostalo povolenie na rozvoj ťažby už v roku 2017, vyčlenilo na realizáciu projektu 2,23 miliardy eur. 

Nadšenie EÚ však Srbi nezdieľajú. Domáce obyvateľstvo má pocit, že spoliehanie sa na Vučića len podporilo jeho autokratické tendencie. Dôvera verejnosti v EÚ podľa analytikov prudko klesla, keďže prísľuby lídrov presadzovať demokratické hodnoty sú čoraz prázdnejšie.

Aleksandar Vučič
Zobraziť galériu (3)
Aleksandar Vučič  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

"EÚ je pokrytecká, pretože podporuje diktátora v Srbsku, ktorý blokoval súdnictvo, médiá a všetko ostatné, ale to je pre nich prijateľné, pretože im dodá lítium, ktoré tak veľmi potrebujú," povedal Petković.

Slovenská stopa

V júli tohto roku privítal Vučić v rámci oficiálnej návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza a šéfa Zelenej dohody EÚ Maroša Šefčoviča, aby sa docielil podpis dohody, kde EÚ podporuje ťažbu v bani pri Jadare. Súčasťou dohody boli aj dodatky s veľkými výrobcami automobilov ako Mercedes-Benz a Stellantis.

Srbská ministerka pre ťažbu a ergetiku Dubravka Djedovičová Handanovičová a podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič počas konferencie v Belehrade o zriadení ťažbe lítia
Zobraziť galériu (3)
Srbská ministerka pre ťažbu a ergetiku Dubravka Djedovičová Handanovičová a podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič počas konferencie v Belehrade o zriadení ťažbe lítia  (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

Aktivisti

"Tieto protesty sú politické v tom zmysle, že životné prostredie je aj politickou otázkou. No absentuje tu akákoľvek motivácia," povedala Žaklina Živkovićová, aktivistka organizácie "Právo na vodu", ktorá bojuje za čistú vodu v riekach naprieč celým Srbskom.

"Obávame sa o životné prostredie a budúcnosť Srbska. Nechceme sa stať baníckou krajinou," dodala a poukázala na silné znečistenie z banských projektov pod taktovkou Číny a predtým na ťažký priemysel z juhoslovanskej éry.

V súlade so životným prostredím 

Rio Tinto popiera obvinenia aktivistov a tvrdí, že podzemná baňa bude plne v súlade s environmentálnymi zákonmi EÚ a Srbska. V júni spoločnosť zverejnila predbežné návrhy hodnotenia vplyvov na životné prostredie, ktoré sa týkajú bane, závodu na povrchové spracovanie a skládky priemyselného odpadu.

"Na tomto projekte pracujeme 20 rokov a minuli sme naň 600 miliónov eur. Je to najviac študovaný lítiový projekt na svete," argumentoval Chad Blewitt, manažér projektu Jadar zo spoločnosti Rio Tinto s tým, že len zopakoval tvrdenia Scholza a Šefčoviča, že baňa bude prevádzkovaná "nielen podľa noriem EÚ", ale aj v súlade s "najprísnejšími svetovými zákonmi o ochrane prírody".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu