Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Teplotný rekord! Stredozemné more bolo maximálne horúce, tvrdia španielski vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Na povrchu Stredozemného mora zaznamenali vo štvrtok rekordne vysokú teplotu vody, ktorá predstihla predošlé maximum namerané vlani v júli. Agentúre AFP to v piatok povedali vedci zo španielskeho inštitútu morských vied (ICM).

"V Stredozemnom mori padol včera rekord maximálnej teploty povrchu mora... s denným mediánom 28,9 stupňov Celzia," uviedol ICM. Tieto predbežné zistenia pochádzajú zo satelitných údajov zaznamenaných programom Služby Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus (C3S), dopĺňa AFP.

archívne video

Cesta vlakom do Splitu je pohodlná, bezpečná a ekologická (Zdroj: Zoznam / ako)

Predchádzajúcim maximom bolo 28,71 stupňa, ktoré na povrchu Stredozemného mora (taktiež na úrovni denného mediánu) zaznamenali 24. júla 2023. Posledné dve letné sezóny sú tam výnimočne horúce a samotné more je ešte teplejšie ako počas extrémnych letných horúčav z roka 2003, keď denný medián povrchu mora dosiahol 23. augusta 28,25 stupňa, pričom rekordom zostal nasledovných takmer 20 rokov.

Stredomorie je už dlho považované za akési ohnisko dôsledkov klimatických zmien. Extrémne vysoké teploty ohrozujú tamojší podmorský svet, pričom už počas predchádzajúcich vĺn horúčav tam vyhynulo približne 50 druhov morských živočíchov vrátane koralov a mäkkýšov.

Viac o téme: TeploMoreLetoHorúčavyVedciStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu