Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Britské úrady pre nepokoje po vražde troch detí zadržali už vyše tisíc osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britské úrady dosiaľ zadržali už viac než 1000 ľudí v súvislosti s nepokojmi, ktoré vypukli koncom júla po vražde troch detí v Anglicku. O aktualizovanom počte zadržaných v utorok informovala britská Národná rada policajných veliteľov (NPCC), píše agentúra Reuters.

Nepokoje, ktoré okrem násilností a podpaľačstva zahŕňali aj rabovanie a rasistické útoky cielené na moslimov a migrantov, sa rozšírili do viacerých miest v Anglicku aj Severnom Írsku. Od minulého týždňa sa však počet prípadov výtržností znížil po tom, ako sa zvýšilo úsilie o identifikáciu zúčastnených osôb.

archívne video

Rodina poškodených v kauze brutálnej vraždy Patrície si pýta 100-tisíc eur (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Úrady mnohých podľa Reuters urýchlene zadržali a niektorým boli uložené aj dlhé tresty vo väzení. V správe NPCC sa uvádza, že dosiaľ v Spojenom kráľovstve zadržali 1024 ľudí a voči 575 bolo vznesené obvinenie. Medzi zadržanými je aj 69-ročný muž podozrivý z vandalizmu v Liverpoole či 11-ročný chlapec v Belfaste.

Trinásťročné dievča sa pred súdom priznalo k násilnej výtržnosti, uviedli prokurátori s tým, že v koncom júla udierala a kopala do vchodu do hotela pre žiadateľov o azyl.

"Tento alarmujúci incident vyvolal skutočný strach medzi ľuďmi, ktorí sa stali terčom útokov zločincov, a je obzvlášť znepokojujúce, že sa na násilnej výtržnosti podieľala taká mladá dievčina," povedal prokurátor Thomas Power.

Nepokoje vypukli po tom, ako boli 29. júla v Southporte na severozápade Anglicka smrteľne pobodané tri dievčatá. O údajnom útočníkovi, 17-ročnom mladíkovi, sa začalo na sociálnych sieťach šíriť mnoho fám a dezinformácií týkajúcich sa jeho možného pôvodu a náboženstva, čo viedlo k oživeniu napätých vzťahov časti väčšinovej verejnosti voči cudzincom.

Viac o téme: DetiVraždaZadržanieVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu