Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Japonský premiér sa nebude uchádzať o znovuzvolenie na post šéfa vládnej strany

Fumio Kišida
Fumio Kišida (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

TOKIO - Japonský premiér Fumio Kišida sa nebude uchádzať o znovuzvolenie na post predsedu vládnucej Liberálno-demokratickej strany (LDP). Japonsko tak čoskoro bude mať nového predsedu vlády, uviedli v noci na utorok miestne médiá, informuje agentúra AFP.

Voľba nového šéfa LDP, ktorá v Japonsku vládne takmer nepretržite od roku 1945, prebehne v septembri. Kišida o svojom zámere nekandidovať na tento post informoval vedenie strany, uviedla japonská televízia NHK.

archívne video

Tokio - mesto kontrastov

Za predsedu LDP Kišidu zvolili v októbri 2021 a budúci mesiac sa skončí jeho trojročné funkčné obdobie. Jeho odstúpenie z boja znamená, že nový líder strany Kišidu nahradí aj vo funkcii premiéra, pretože LDP má pod kontrolou obe komory parlamentu, dodala agentúra AP.

Kišida mohol teoreticky vládnuť až do roku 2025, avšak podľa AFP sa špekulovalo, že by mohol vyhlásiť predčasné voľby. NHK poznamenala, že vo vnútri LDP silnejú hlasy, podľa ktorých nebude strana schopná obstáť vo voľbách pod Kišidovou vládou.

Nedávne prieskumy verejnej mienky pripisovali Kišidovi a jeho kabinetu klesajúcu podporu pod úrovňou 20 percent. LDP tiež poznačili korupčné škandály, za čo si súčasný premiér vyslúžil kritiku.

Kišida "zrejme usúdil, že musí sám prevziať zodpovednosť, aby rozptýlil rastúcu nedôveru", napísala NHK s tým, že svoje rozhodnutie podľa očakávania vysvetlí na stredajšej tlačovej konferencii.

Viac o téme: PremiérZnovuzvoleniePostJaponskoFumio Kišida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu