Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Japonský premiér pre obavy z ďalších otrasov zrušil zahraničnú cestu po Ázii

Fumio Kišida
Fumio Kišida (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

TOKIO - Japonský premiér Fumio Kišida v piatok zrušil svoju plánovanú zahraničnú cestu do Strednej Ázie. Dôvodom je varovanie japonských odborníkov, že krajina by sa mala pripraviť na možnosť rozsiahlych otrasov. Informuje o tom správa z agentúry Tokio.

Južné pobrežie Japonska vo štvrtok zasiahli dve silné zemetrasenia s magnitúdou 7.1 stupňa, v dôsledku ktorých utrpelo zranenia osem ľudí. Japonská meteorologická agentúra (JMA) v reakcii vydala odporúčanie, aby boli ľudia ostražití, nevyzvala však na ich evakuáciu.

archívne video

Prvá zahraničná cesta nového českého prezidenta by mala smerovať na Slovensko, tvrdí Jindrák (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

JMA zdôraznila, že varovanie neznamená, že sa blíži silné zemetrasenie - tzv. "megaotrasy" -, ale že pravdepodobnosť je vyššia než zvyčajne, uviedla stanica BBC. Kišida mal od piatka do pondelka na programe návštevu Kazachstanu, Uzbekistanu a Mongolska, kde sa plánoval zúčastniť na regionálnom summite.

V súvislosti so zrušením zahraničnej cesty uviedol, že ako predseda vlády má najvyššiu zodpovednosť za krízové riadenie. "Rozhodol som sa, že by som mal zostať v Japonsku aspoň týždeň," povedal novinárom s tým, že spoločnosť sa musí cítiť "veľmi znepokojená" situáciou.

Japonskí meteorológovia vydali prvé odporúčanie v rámci nového systému, ktorý bol vypracovaný po silnom zemetrasení s magnitúdou 9.0 v roku 2011. Tieto otrasy vtedy vyvolali vlnu cunami, pri ktorej zahynulo alebo bolo nezvestných približne 18 500 ľudí, a spôsobili katastrofu v jadrovej elektrárni Fukušima.

Japonsko patrí medzi štáty, ktoré ročne zasiahne najviac zemetrasení. Za rok ich v krajine zaznamenajú približne 1500, čo predstavuje zhruba 18 percent všetkých zaznamenaných zemetrasení na svete. Prevažná väčšina z nich je mierna. V Japonsku však aj silnejšie zemetrasenia zvyčajne spôsobujú iba malé škody vďaka používaniu primeraných stavebných postupov a dodržiavaniu prísnych predpisov.

Viac o téme: OtrasyZahraničné cestyJaponskoÁziaFumio Kišida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu