Streda11. september 2024, meniny má Bystrík, zajtra Mária, Mia

Blinken pre neistú situáciu odkladá cestu na Blízky východ

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pre neistú situáciu v regióne odkladá návštevu Blízkeho východu, na ktorú chcel odcestovať dnes večer, zistil spravodajský web Axios. Správa prišla v čase, keď sa Izrael pripravuje na odvetnú akciu Iránu a jeho spojencov po atentáte na jedného z lídrov palestínskeho teroristického hnutia Hamas v Teheráne.

Americké ministerstvo zahraničia žiadnu Blinkenovu cestu na Blízky východ neoznámilo. Podľa informácií Axios minister plánoval okrem Izraela navštíviť Katar a Egypt, teda dve krajiny zapojené do vyjednávaní medzi Hamásom a židovským štátom o podmienkach prímeria po desiatich mesiacoch vojny v Pásme Gazy. Do Káhiry už dorazil vysokopostavený americký diplomat Brett McGurk, uviedol web.

archívne video

Dôkazy spájajúce teroristické aktivity Hamasu s nemocnicou v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

V regióne medzitým panujú obavy z iránskeho útoku na Izrael. Teherán hrozí odvetou za zabitie politického lídra Hamasu Jahjá Sinvára, ktorý na konci júla zahynul pri výbuchu v iránskej metropole. Zatiaľ čo k tomuto útoku sa Izrael neprihlásil, potvrdil atentát na lídra libanonského hnutia Hizballáh Fuáda Šukra; tento incident pred dvoma týždňami tiež priživil obavy zo širšieho konfliktu v regióne.

Možný iránsky útok

Biely dom v pondelok uviedol, že iránsky útok by mohol prísť tento týždeň. Americká vláda na silnejúce napätie reagovala aj tým, že do oblasti vyslala ponorku vybavenú navádzanými strelami. Washington tiež oznámil, že urýchlil cestu lietadlovej lodi, ktorá už na Blízky východ mierila.

Viac o téme: USAIránIzraelPalestínaGazaBlízky východAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu