Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poľsko investuje do obrany: S Boeingom podpísalo zmluvu na nákup bojových vrtuľníkov

Vrtuľníky Apache
Vrtuľníky Apache (Zdroj: TASR/Jonhap )

VARŠAVA - Poľsko podpísalo zmluvu s americkým výrobcom leteckej techniky Boeing. Nakúpi od neho 96 bojových vrtuľníkov AH-64E Apache. Celková hodnota uzavretej zmluvy je desať miliárd dolárov. V utorok to uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, píšu o tom agentúry AFP a Reuters.

Súčasťou dohody sú aj zariadenia potrebné na údržbu vrtuľníkov, náhradné diely, vybavenie letísk a hangárov, technická podpora a školenia. Kosiniak-Kamysz uviedol, že ide o prelomovú akvizíciu pre poľské ozbrojené sily, a vyzdvihol, že Apache je jedným z najmodernejších bojových vrtuľníkov.

archívne video

V Piešťanoch pristáli americké vrtuľníky

Poľsko prenesie časť výroby vrtuľníkov na svoj trh, keďže minulý pondelok uzavrelo kompenzačné dohody s americkými spoločnosťami Boeing a General Electric v celovej hodnote 237 miliónov dolárov. Poľské firmy budú na základe týchto dohôd vyrábať časť komponentov pre vrtuľníky Apache priamo v Poľsku.

Výroba odpaľovacích zariadení

Varšava taktiež v pondelok podpísala zmluvu na výrobu 48 odpaľovacích zariadení M903, ktoré sú súčasťou systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Minulý piatok zasa s USA uzavrela dohodu o nákupe stoviek rakiet typu vzduch-vzduch AIM-120C AMRAAM.

Zámer zaobstarať 96 vrtuľníkov Apache poľská vláda ohlásila ešte v septembri 2022. Americké úrady ich predaj schválili pred rokom. Poľsko sa pre nákup rozhodlo s úmyslom nahradiť svoju zastaranú letku zloženú z vrtuľníkov sovietskej výroby v čase rastúcich obáv z Ruska, ktoré koncom februára 2022 vojensky napadlo Ukrajinu. Poľsko, verný spojenec Ukrajiny, oznámilo, že tento rok vynaloží na obranu viac ako štyri percentá svojej ročnej hospodárskej produkcie. Ide o dvojnásobok dvojpercentného cieľa NATO.

Viac o téme: NákupZmluvaVrtuľníkyUSAPoľskoBoeingApache
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu