Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poľsko urýchlilo modernizáciu ozbrojených síl: Kúpi stovky amerických rakiet vzduch-vzduch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/John Raoux))

VARŠAVA - Poľsko a USA podpísali dohodu o nákupe stoviek rakiet vzduch-vzduch. Oznámila to v piatok na platforme X agentúra poľského ministerstva obrany, ktorá má na starosti nákupy zraní. Informovala o tom agentúra AFP.

Riadené strely stredného dosahu AIM-120C AMRAAM určené pre bojové lietadlá budú dodané v rokoch 2029 - 2033. Tento kontrakt má hodnotu 855 miliónov dolárov. Poľsko urýchlilo modernizáciu svojich ozbrojených síl v dôsledku invázie ruských síl na susednú Ukrajinu v roku 2022. Varšava doteraz podpísala viacero zmlúv, väčšinou so Spojenými štátmi a Južnou Kóreou.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poľské letectvo už využíva modernizované americké stíhačky F-16. Varšava tento rok vyčlenila na výdavky na obranu viac ako štyri percentá HDP, čo je dvojnásobok cieľa NATO. Podľa poľských médií Varšava a Washington v utorok podpíšu dohodu o kúpe 96 amerických bojových vrtuľníkov AH-64E Apache v hodnote viac ako deväť miliárd dolárov. USA minulý rok súhlasili s dohodou, ktorá Poľsku umožní nahradiť týmito strojmi starnúcu flotilu vrtuľníkov Mi-24 zo sovietskej éry. Poľský minister obrany tento týždeň tiež oznámil, že bude podpísaná dohoda o dodaní 48 odpaľovacích zariadení pre systém Patriot.

Viac o téme: NákupRaketyModernizáciaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu