Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

EÚ si cez Kanadu objednala výrobu 12 obojživelných hasičských lietadiel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Daily Mirror)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že na základe dohôd podpísaných niekoľkými členskými štátmi EÚ s Kanadskou obchodnou korporáciou (CCC) bola spustená výroba dvanástich obojživelných hasičských lietadiel, ktoré budú tvoriť stálu flotilu EÚ v rámci zásob rescEU.

Lietadlá budú financované Európskou komisiou a podľa plánu sa stanú hlavným pilierom krízovej reakcie EÚ na boj proti lesným požiarom v Európe. Lietadlá z rezerv rescEU môžu byť rýchlo nasadené v prípade, že niektorú krajinu postihnú rozsiahle požiare, ktoré nezvládne sama. Vyrobenie obojživelných lietadiel je v súlade s dlhodobou stratégiou EÚ na vytvorenie stálej hasičskej flotily rescEU, ktorú budú hostiť Chorvátsko, Francúzsko, Grécko, Taliansko, Portugalsko a Španielsko.

archívne video

Požiar pri Šibeniku hasia aj zo vzduchu (Zdroj: Facebook/Vatrogasci - 193)

Desať ďalších hasičských lietadiel nakúpia členské štáty na posilnenie svojich leteckých hasičských flotíl. Aj tieto lietadlá budú v budúcnosti k dispozícii na požiadanie partnerov, ktorí sa ocitnú v núdzi. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá privítal úspech koordinovaného úsilia EK a členských štátov Únie a povedal, že ide o "historický moment" pre európsku civilnú ochranu "vo veku klimatickej krízy".

"Obdobia požiarov sa predlžujú, sú oveľa smrteľnejšie a nepredvídateľnejšie, a preto neúnavne pracujeme na posilnení kapacít EÚ v oblasti boja proti požiarom," opísal situáciu komisár. Dodal, že aj utorňajšie vyhlásenie o výrobe lietadiel na objednávku dokazuje, že EÚ je odhodlaná posilniť toto úsilie.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič
Zobraziť galériu (2)
Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič  (Zdroj: TASR/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

"Chcem sa poďakovať všetkým členským štátom, s ktorými sme spolupracovali na urýchlení nákupu potrebných hasičských lietadiel. Vďaka našej spolupráci sme na dobrej ceste splniť časový plán stanovený Európskou komisiou na získanie novej a stálej flotily hasičských lietadiel a helikoptér," vysvetlil Lenarčič. Odhadovaná dodávka prvej série týchto nových lietadiel sa očakáva koncom roka 2027. Prvá séria nových vrtuľníkov, objednaných rovnako z rozpočtu EÚ, by mala doraziť v roku 2026.

Viac o téme: ObjednávkaKanadaLesné požiareHasičské lietadlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu