Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Protesty na nemeckých letiskách: Klimatické aktivistky sa prilepili k dráhe pri súkromnom lietadle

Na letisku Sylt zatkli troch ľudí v Nemecku. Zobraziť galériu (3)
Na letisku Sylt zatkli troch ľudí v Nemecku. (Zdroj: X/_oilkills)

BERLÍN - Dve klimatické aktivistky zo skupiny Posledná generácia (Letzte Generation) sa v sobotu prilepili na asfalt vedľa súkromného lietadla na nemeckom letovisku Sylt. Polícia ich následne zadržala. Informuje o tom agentúra DPA.

Aktivistky údajne plánovali na lietadlo nastriekať aj nápis "Ropa zabíja", ale zamestnanci letiska im v tom zabránili, uviedla skupina. K lietadlu sa aktivistky dostali po tom, čo prestrihli plot. Obe ženy boli medzitým vyslobodené z letiskovej dráhy a zadržané. Polícia zadržala aj tretiu osobu, ktorú chytila pri plote. Akcia údajne nemala vplyv na leteckú dopravu na Sylte, píše DPA. "Dnešný protest v Sylte nevyšiel, to sa niekedy stáva, neznamená to však, že sa zastavíme," uviedol hovorca skupiny Christian Bergemann.

archívne video

Premenovali sme Ministerstvo životného prostredia na Ministerstvo ničenia životného prostredia, hovorí riaditeľka Greenpeace Slovensko (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Nemecký ostrov Sylt v Severnom mori je útočiskom bohatých a slávnych ľudí, ktorí sú podľa aktivistickej skupine obzvlášť zodpovední za zmenu klímy, a to kvôli svojmu okázalému životnému štýlu. Minulý rok v júni päť aktivistov oranžovou farbou postriekalo súkromné lietadlo na letisku Sylt. Podľa odhadov krajskej prokuratúry vo Flensburgu spôsobili škodu najmenej milión eur.

Na letisku Sylt zatkli troch ľudí v Nemecku.
Zobraziť galériu (3)
Na letisku Sylt zatkli troch ľudí v Nemecku.  (Zdroj: X/_oilkills)

Protesty na letisku v Dortmunde

Skupina v sobotu na sieti X informovala, že protesty prebiehajú aj na letisku v Dortmunde, kde si niekoľko prívržencov skupiny sadlo na zem v letiskovom termináli a vylialo okolo seba čiernu farbu symbolizujúcu ropu.

Terminál na letisku Dortmund aktivisti poliali farbou.
Zobraziť galériu (3)
Terminál na letisku Dortmund aktivisti poliali farbou.  (Zdroj: X/_oilkills)

Združenie nemeckých letísk vo štvrtok navrhlo rokovania so skupinou Posledná generácia po tom, čo demonštrácie aktivistov narušili letovú prevádzku na viacerých letiskách v krajine. Združenie tvrdí, že takéto protesty neprispievajú k riešeniu problémov.

Viac o téme: LietadloProtestNemeckoSyltKlimatickí aktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu