Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Obavy z iránskeho útoku narastajú: Izraelská armáda je v stave najvyššej pohotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Izraelská armáda je od pondelka v stave najvyššej pohotovosti, keďže Izrael aj Spojené štáty očakávajú, že Irán by už tento týždeň mohol začať veľké útoky proti Izraelu ako odvetu za atentát na vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamasu Ismáíla Haníju z 31. júla v Teheráne.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari však súčasne podotkol, že v usmerneniach pre civilistov zatiaľ nedošlo k žiadnym zmenám. Zdôraznil, že verejnosť bude o bezprostrednom riziku útoku včas informovaná, a to bez poskytnutia spravodajskej výhody útočníkovi. V utorok o tom napísal denník The Times of Israel (TOI). Ten citoval aj spravodajský web Axios, podľa ktorého má Irán na útok pripravené svoje raketové a bezpilotné jednotky - podobne ako pred svojím bezprecedentným útokom na Izrael z apríla tohto roku.

Hovorca Bieleho domu John Kirby doplnil, že USA v posledných dňoch zvýšili prítomnosť svojej armády v blízkovýchodnom regióne. Podľa správ izraelskej televízie Kešet 12 je toto ich nasadenie väčšie ako pred spomínaným útokom z 13. až 14. apríla, keď Irán vyslal smerom nad Izrael približne 300 rakiet a bezpilotných lietadiel. Izrael a jeho spojenci veľkú väčšinu z nich zneškodnili. Napätie v regióne sa zvýšilo, odkedy Irán minulý mesiac pohrozil Izraelu odvetou za Haníjovo zabitie v Teheráne. Izrael nepotvrdil ani nepoprel zodpovednosť za atentát, ktorý sa vo všeobecnosti pripisuje izraelským bezpečnostným zložkám.

Izraelu sa vyhráža aj Hizballáh

Izraelu sa útokom vyhráža aj proiránske šiitské radikálne zoskupenie Hizballáh, a to v odvete za zabitie vojenského veliteľa Fuáda Šukra v Bejrúte, ku ktorému došlo len niekoľko hodín pred zavraždením Haníju. Irán v utorok odmietol výzvy európskych krajín na zdržanlivosť voči Izraelu, pričom dodal, že tieto apely "nemajú politickú logiku a sú v rozpore so zásadami medzinárodného práva. Hovorca iránskeho rezortu diplomacie Násir Kanaání uviedol, že Teherán je odhodlaný odstrašiť Izrael. Zároveň vyzval Paríž, Berlín a Londýn, aby sa "raz a navždy postavili proti vojne v Pásme Gazy a vojnovému štvaniu Izraela".

TOI dodal, že v snahe o deeskaláciu medzi Izraelom a Hizballáhom v utorok do Bejrútu pricestuje osobitný vyslanec administratívy USA Amos Hochstein. Kirby vo svojom vyhlásení pred novinármi v pondelok poznamenal, že načasovanie akéhokoľvek iránskeho útoku by mohlo ovplyvniť rozhovory o prímerí v Pásme Gazy a o tam zadržiavaných rukojemníkoch, ktoré by mali pokračovať 15. augusta v Káhire. Izrael potvrdil, že na tieto rokovania vyšle delegáciu, zatiaľ čo Hamas účasť odmietol. Z Washingtonu tam údajne odcestoval splnomocnenec Bieleho domu Brett McGurk.

Viac o téme: ArmádaIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu