Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Britský premiér Keir Starmer vyzval Irán, aby nezaútočil na Izrael

(Zdroj: SITA/House of Commons/UK Parliament via AP)

LONDÝN - Britský premiér Keir Starmer v pondelok v telefonáte s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom vyzval Teherán, aby nezaútočil na Izrael, uviedol úrad premiéra. Informuje o tom agentúra AFP a Reuters.

Starmer povedal Pezeškijánovi, že je hlboko znepokojený situáciou na Blízkom východe, a vyzval všetky strany, aby znížili napätie a zabránili ďalšej regionálnej konfrontácii. Vyhlásenie prišlo po spoločnej pondelňajšej výzve lídrov Francúzska, Nemecka a Británie na bezodkladné rokovania o prímerí v Pásme Gazy a zároveň varovaní Iránu a jeho spojencov pred eskaláciou konfliktu v regióne. Podľa Starmera by sa pozornosť mala sústrediť na diplomatické rokovania.

Avšak rozhovory medzi znepriatelenými stranami môžu podľa neho pokračovať len vtedy, ak Irán prestane s "destabilizačnými akciami" vrátane hrozieb voči jednotlivcom v Británii a ak prestane pomáhať ruskej invázii na Ukrajinu, píše sa vo vyhlásení. Napätie na Blízkom východe v čase vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy eskalovalo pred dvoma týždňami po zabití vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra pri izraelskom útoku na Bejrút a atentáte na vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky pohrozili odvetou.

Viac o téme: BritániaIránIzraelKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu